Dynia marynowana na słodko

Składniki: kilogram miąższu z dyni, ½ łyżeczki soli

Na zalewę: ok. 300 g cukru, 1/2 l octu jabłkowego, garść goździków, kilka kawałków kory cynamonu

Miąższ z dyni pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Wrzuć dynię, zagotuj ją krótko, następnie wyjmij cedzakową łyżką i rozłóż do słoików. Cukier wsyp do rondla, zalej octem. Dodaj przyprawy. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając aż cukier się rozpuści. Gorącym syropem zalej kawałki dyni. Słoiki zakręć i postaw do góry na blacie wyłożonym ściereczką. Gdy zawartość słoików wystygnie, słoiki odwróć. Przechowuj w chłodnych miejscach.

Miąższ z dyni pokrój w kostkę. Rozłóż do wyparzonych słoików. Ocet zagotuj z 6 szklankami wody. Dodaj cukier, przyprawy i musztardę. Zagotuj ponownie. Gorącym syropem zalej kawałki dyni. Na wierzch każdej porcji wlej 1-2 łyżki miodu. Słoiki zamknij. Pasteryzuj ok. 20 minut.

Dynia marynowana na ostro z papryką

Składniki: kilogram miąższu z dyni, 2-3 łyżeczki soli

Na zalewę: niezbyt duża główka czosnku, 2-3 łyżeczki chilli w płatkach, 3 szklanki cukru, 350 ml octu, ¼ szklanki oliwy

Dynię pokrój w kostkę lub paski. Dobrze posól i odstaw na 6 godzin, aż dynia puści sok. Dodaj wtedy przepuszczony przez praskę czosnek i płatki dyni. Wymieszaj i odstaw na 30 minut. Cukier zalej octem i podgrzewaj mieszając aż się cukier rozpuści. Wlej oliwę. Zalewą zalej dynię i odstaw na noc. Następnie dynię razem z zalewą przełóż do wyparzonych słoików (ewentualnie słoiki dopełnij zalewą). Słoiki zamknij. Pasteryzuj ok. 20 minut.

Dynia marynowana z miodem i z musztardą

Składniki: kilogram miąższu z dyni

Na zalewę: szklanka octu spirytusowego (10 proc.), ok. 10 łyżek cukru, 2 łyżki soli, 2 listki laurowe, kilka ziaren angielskiego ziela, 250 g delikatnej musztardy, płynny miód

Wodę zagotuj z octem, dodaj cukier, sól, ziele angielskie i liście laurowe oraz musztardę. Całość zagotuj. Dynię pokrój w kostkę. Ułóż ciasno w słoikach, zalać ciepłą marynatą, do każdego słoika dodaj około1-2 łyżki miodu. Pasteryzuj przez 20 minut.

Dynia marynowana - jaki rodzaj dyni wybrać?

Do marynowania najlepiej nadaje się dynia tradycyjna, ma ona nieco włóknisty miąższ, ale w zalewie to nie przeszkadza. Możesz też wykorzystać delikatniejszą w smaku dynię piżmową (skórka jest w piaskowym kolorze, ale miąższ przybiera mocno pomarańczowy odcień). Marynowaną dynię możesz wykorzystać jako dodatek do wędlin, pasztetów, pieczonego mięsa, ale też świetnie smakuje jako składnik sałatki (np. z dodatkiem kurczaka i kapusty pekińskiej lub kukurydzy i ugotowanych buraków).

Sprawdź więcej popularnych rodzajów dyni >>>

--

Zobacz też: Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>