Ciasto kukułka - przepis

Składniki:

  • litr mleka,
  • 300 g cukierków kukułek,
  • 4 budynie czekoladowe,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki kakao ,
  • 100 ml likieru kawowego,
  • 250 g herbatników typu petit beurre,
  • 50 g cukierków kukułek do dekoracji

Sposób wykonania:

W ½ l mleka rozpuść w nim cukierki, a następnie całość zagotuj. W pozostałym mleku wymieszaj proszek budyniowy. Mleko z kukułkami zagotuj i wlej do niego mieszaninę proszku budyniowego i mleka. Podgrzewaj cały czas energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje. Chwilę gotuj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Masło zmiksuj z kakao. Dodawaj po jednej łyżce masę budyniową i ucieraj do powstania gładkiej masy. Na końcu wlej likier i dokładnie wymieszaj. 1/3 herbatników wyłóż dno blaszki i rozłóż na nich 1/3 kremu. Masę przykryj herbatnikami. Czynność powtórz tak, by powstały 3 warstwy herbatników i 3 warstwy kremu (cienką warstwą kremu posmaruj też wierzch ciasta). Ciasto wstaw na 4–5 godzin do lodówki. Udekoruj posiekanymi kukułkami.