Są dwie szkoły przygotowywania ciasta na pierogi, jedna bez jajka, druga z jajkiem. Obie wersję wychodzą pyszne, ale to Wy zdecydujcie, który przepis jest dla was lepszy.
Podajemy oba przepisy ciasta na pierogi.

Ciasto na pierogi bez jajka (ok 50 pierogów)

  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • 1 łyżka soli

Do naczynia wsypujemy połowę porcji mąki i dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą, żeby już nie parzyła rąk). Wszystko mieszamy. Ugniatając ciasto powoli dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. W takiej formie wyrabiamy jeszcze ciasto przez około 5 minut.
Następnie odcinamy kawałek, a resztę przykrywamy ściereczką.
Odciętą część ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy szklanką lub formą kółka, które następnie nadziewamy dowolnym farszem i dokładnie sklejamy brzegi.
To samo robimy z resztą ciasta.

Najważniejsza w przepisie na ciasto na pierogi jest kolejność dodawania mąki i wody. Dzięki temu że najpierw mamy bardzo mokre ciasto i powoli dodajemy mąkę, ciasto wychodzi nam elastyczne i mięciutkie. Jeżeli od razu do całej mąki dodamy wodę, ciasto może nam za szybko stwardnieć i zrobi się bryła, która nie będzie się nadawać na pierogi.

W zależności od mąki może się zdarzyć, że będziemy musieli dać trochę więcej lub mniej niż pół kilograma. Trzeba samemu wyczuć miękkość i elastyczność.


Ciasto na pierogi z jajkiem (ok 50 pierogów)

 

  •     2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
  •     1 jajko
  •     ok. 3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  •     1 łyżeczka masła
  •     1 łyżeczka soli

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, masło, sól i stopniowo wlewamy ciepłą wodę, mieszamy wszystko aby składniki się połączyły.
Wyrabiamy ciasto do chwili aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby dało się łatwo rozwałkować.
Następnie odcinamy kawałek, a resztę przykrywamy ściereczką.
Odciętą część ciasta rozwałkowujemy bardzo cieniutko i wykrawamy szklanką lub formą kółka, które następnie nadziewamy dowolnym farszem i dokładnie sklejamy brzegi.
To samo robimy z resztą ciasta.