Ciasto ucierane ze śliwkami - składniki

  • około 1 kg śliwek węgierek
  • 250 ml śmietany kremówki (lub 200 g stopionego masła wymieszanego z olejem roślinnym)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • garść pistacji - jeśli będziesz mieć problem z dostaniem niesolonych, możesz zamiast nich wykorzystać orzeszki pinii.

Ciasto ucierane ze śliwkami - przepis

1. Umyj śliwki, przekrój je wzdłuż i usuń pestki.

2. Kremówkę zmiksuj z cukrem oraz skórką cytryny. Ucieraj przez 2 minuty, a następnie dodaj jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzyj wszystko na gładką masę.

3. Wylej ciasto na posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką blachę. Na wierzchu ułóż śliwki. Piecz 30–40 minut w 180°C. Gdy ciasto wystygnie posyp z wierzchu cukrem waniliowym i pistacjami.

ucierane-ze-śliwkami
A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

--

Zobacz też: Rogal marciński - oryginalny przepis >>>