1. Tarta z kremem czekoladowym na orzechowym spodzie

tarta-czekoladowa
Zdjęcie: Kinga i Adam Paruzel

Składniki:
½ szklanki  wiórków kokosowych
1 ½ szklanki mielonych migdałów
szczypta soli
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
½  szklanki mleka kokosowego
2 łyżki syropu klonowego
150 g czekolady gorzkiej
Do dekoracji: maliny, jeżyny, płatki migdałów

Przygotowanie:

Przygotować spód. Wiórki kokosowe i mielone migdały oraz szczyptę soli zmiksować. Dodać syrop klonowy i olej kokosowy, ponownie całość zmiksować, aż ciasto będzie zbite.  Na wysmarowaną olejem koksowym formę o średnicy 21 cm wyłożyć przygotowane ciasto i docisnąć do dna i boków.

Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180º C.  Przygotować krem. Do miski włożyć połamaną czekoladę. W rondlu zagotować mleko kokosowe wraz z syropem klonowym. Kiedy płyn  zacznie bulgotać zalać nim przygotowaną czekoladę. Poczekać minutę po czym całość wymieszać aby powstała gładka masa. Zalać nią upieczony, wystudzony spód. Tartę udekorować malinami, jeżynami i podprażonymi płatkami migdałów.

 

2. Brownie na powidłach

brownie-na-powidłach
Zdjęcie: Kinga i Adam Paruzel

Składniki:
1¼ szklanki domowych powideł śliwkowych
1 szklanka dropsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
¾ szklanki cukru trzcinowego
¼ szklanki mleka sojowego
½ szklanki oleju rzepakowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1½ szklanki maki pszennej razowej
¼ szklanki  kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka jagód/borówek

Przygotowanie:

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C.  Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Roztopić ¾ szklanki dropsów czekoladowych (pozostałą ¼ szklanki dropsów pozostawić do posypania ) w kąpieli wodnej lub w mikrofali ustawiając ja na 1 minutę. Przestudzić.

W dużej misce połączyć ze sobą mleko sojowe, cukier, olej rzepakowy i ekstrakt z wanilii.  Miksować całość około 2 minut. W drugiej misce przesiać mąkę, sól, proszek i sodę. Mieszankę dodać na masy z powidłami i ponownie całość zmiksować przez minutę.  Dodać roztopioną czekoladę i całość wymieszać aż składniki się połączą. Masę przelać do przygotowanej formy, posypać jagodami i pozostałymi dropsami czekoladowymi. Piec 45 minut. Wyjąć i ostudzić.

 

3. Ciasto czekoladowe dla dwojga

ciasto-czekoladowe
Zdjęcie: Kinga i Adam Paruzel

Składniki:
½ szklanki mielonych migdałów
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki miodu
50 g czekolady 70%
1 jajko
½  łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 ° C. Do miski włożyć 3 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki miodu i czekoladę. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce nastawiając ją 3 razy na 30 sekund. Dobrze wymieszać.  W drugiej misce za pomocą trzepaczki  ubić jedno jajko. Następnie dodać ½ szklanki mielonych migdałów, sól  i pozostałe przyprawy. Następnie dodać mieszaninę czekolady i całość wymieszać do połączenia. Dwa ramekiny (kokilki) wysmarować od wewnątrz odrobiną oleju kokosowego i wlać do nich przygotowane ciasto. Piec przez 35 minut, aż wykałaczka włożona w środek jest sucha i czysta.

Szukasz więcej pomysłów na fit desery? Sprawdź też przepis na lody spalające tłuszcz.

--

Zdjęcia oraz przepisy pochodzą z książki "Fit słodkości" Kingi Paruzel. Autorka jest znaną blogerką kulinarną i finalistką polskiej edycji programu "MasterChef". W swojej książce prezentuje przepisy na słodkie wypieki i desery, które są zdrowe i nie szkodzą sylwetce. Książka ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Publishing Polska.

fit-słodkości-kinga-paruzel