Imbir to podstawowy składnik wielu przypraw kuchni azjatyckiej. Ma też wiele wspaniałych właściwości zdrowotnych: wzmacnia odporność, poprawia krążenie, łagodzi bóle menstruacyjne, a także mięśni i stawów (sprawdź więcej właściwości imbiru >>>) Zimą jest niezastąpionym dodatkiem do herbat i naparów, które wspaniale rozgrzewają i pomagają zwalczyć przeziębienia. Co ciekawe, imbir można z powodzeniem uprawiać w domu, sadząc jego kłącze w doniczkach. 

Domowa uprawa imbiru - od czego zacząć?

Pierwszy krok to nabycie świeżego kłącza do zasadzenia. Najlepiej kupić je w sklepie ogrodniczym, gdyż korzenie sprzedawane w supermarketach niestety nie nadają się do uprawy. Zwróć uwagę na to, by kłącze było zdrowe - nie może być zbyt miękkie, ani nosić na sobie żadnych znamion choroby. Sprawdzamy też, czy nie jest zgniłe (co niestety często się zdarza) - w przeciwnym razie uprawa spali na panewce. Jeśli kłącze będzie zbyt duże, można je przyciąć, tak, aby miało około 7-10 cm.

kłącze-imbiru
Świeże kłącze imbiru, Zdjęcie: Shutterstock

Krok 2: Przygotowanie podłoża

W uprawie imbiru sporo zależy od jakości podłoża, które powinno być lekkie i łatwo przepuszczać wodę. Najlepsza będzie mieszanka torfu lub ziemi liściowej i gliny (lub ziemi kompostowej) w proporcjach 2:1. Kłącze imbiru szybko się rozrasta i zagęszcza, a korzenie rośliny rosną poziomo, najlepiej więc sadzić je od razu do większych, szerokich doniczek albo balkonowych skrzynek. Najlepiej wybierać plastikowe naczynia, które pomagają dłużej utrzymać wilgotność. 

Krok 3 - Sadzenie imbiru

Przed sadzeniem, dzielimy kłącze imbiru na mniejsze części i zostawiamy na całą noc w wodzie. Następnie pozostawiamy je do wyschnięcia. Dopiero teraz przystępujemy do sadzenia. Szeroką i płytką doniczkę napełniamy w 2/3 ziemią i układamy na środku kłącza imbiru, tak, by zawiązki nowych pędów były skierowane ku górze. Po bokach pozostaw odpowiednio dużo miejsca, aby kłącze mogło się swobodnie rozrastać. Podlewamy kłącza i przysypujemy je cienką warstwą ziemi (około 1-2 cm).

uprawa-imbiru
Shutterstock

Krok 4 - Pielęgnacja

Naczynie dobrze jest przykryć folią, przynajmniej do czasu pojawienia się pierwszych młodych pędów. Donice ustawiamy w ciepłym, ale niezbyt nasłonecznionym miejscu ze stałą temperaturą ok 20-25 stopni (najodpowiedniejsze będą okna wychodzące na wschód lub zachód). Imbir lubi wilgotne podłoże, pamiętamy więc o regularnym podlewaniu - nie należy jednak nawadniać go zbyt obficie. Wiosną i latem, gdy roślina jest w fazie wzrostu, dobrze jest co dwa tygodnie zastosować nawóz organiczny. Mniej więcej po upływie miesiąca powinny się pojawić pierwsze pędy.

pędy-imbiru
Shutterstock

Krok 5 - Zdejmujemy folię

- gdy tylko zobaczymy młode pędy. Nadal dbamy o stałą temperaturę i wilgotność w doniczce. Gdy zrobi się cieplej możemy wystawić ją na balkon. Wiosną i latem regularnym (ale niezbyt obficie) podlewamy imbir, a w sezonie największego nasłonecznienia pamiętamy także o zraszaniu liści. Pod koniec lata będzie potrzebować coraz mniej wody, a w październiku, gdy kłącze dojrzewa, nie trzeba jej już w ogóle podlewa. Kłącza, które chcemy wykorzystać w kuchni zbieramy jesienią. 

Uprawa imbiru - okres wegetacji

Zimą przenosimy imbir w ciepłe, ale zacienione miejsce (temperatura nie może być niższa niż 10 stopni) i nie podlewamy go. W lutym znów przestawiamy rośliny w bardziej słoneczne miejsce i znów zaczynamy je regularnie podlewać. 

domowa-uprawa-imbiru
Shutterstock

--

Zobacz też: Jak uprawiać zioła w kuchni i na balkonie? >>>