Grzane wino - składniki:

  • 1 l czerwonego półwytrawnego wina
  • 4 łyżki soku z cytryny (świeżo wyciskanego)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżo wyciskanego)
  • 6–7 łyżek cukru
  • 4 plastry pomarańczy ze skórką
  • 4 plastry cytryny ze skórką
  • cynamon, goździki, anyż

Grzane wino - przygotowanie:

Wino przelać do garnka, dodać jeden i drugi sok oraz cukier i mieszając, mocno zagrzać. Starannie umyć cytrusy, pokroić w plastry. Z przyprawami dodać do wina i soku. Przykryć i trzymać na małym ogniu ok. 5 minut (nie gotować). Zdjąć z ognia i pozostawić na 10 minut. Napój po wyjęciu owoców przelać do szklanek. Podawać od razu.

wino-grzane
Shutterstock