Fiołki, bratki czy floksy - to tylko kilka spośród kwiatów, które zachwycają nie tylko urodą i zapachem – ale potrafią też podkręcić smak, zwłaszcza letnich deserów. Te trzy przepisy z jadalnymi kwiatami w roli głównej będą prawdziwą wisienką na torcie – i pięknym ukoronowaniem każdego przyjęcia.

1. Kwiatowy sernik na zimno z fiołkami i bratkami

kwiatowy-sernik
Zdjęcie: Małgorzata Kalemba - Drożdż

Składniki (na tortownicę ok 20 cm):
Spód: 100 g ciasteczek owsianych lub migdałowych, 30 g roztopionego masła
Masa: 500 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki 36%, 5-6 łyżek syropu z kwiatów czarnego bzu, 2 łyżeczki żelatyny, 2 łyżki mleka
Dekoracja: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, 300-500 g truskawek, 1 galaretka truskawkowa, bratki, bratki miniaturowe, listki mięty, melisy lub bazylii

Przygotowanie:

  1. Ciasteczka pokrusz i zmiksuj w blenderze do uzyskania konsystencji piasku. Połącz z roztopionym masłem. Masą wylep dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki.
  2. Żelatynę namocz w mleku, rozpuść na malutkim ogniu. Zmiksuj serek z syropem, dodaj śmietanę i ubij na puszysty krem. Sprawdź, czy ewentualnie nie trzeba dosłodzić 1 lub 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj żelatynę i dokładnie zmiksuj.
  3. Boki tortownicy ciasno wyłóż biszkoptami. Wyłóż masę serową i wstaw do lodówki do stężenia.
  4. Przygotuj galaretkę w połowie objętości wody i wystudź. Zanurzaj truskawki w galaretce i układaj je na zastygniętym serniku. Ułóż bratki i listki ziół. Gdy galaretka zastygnie możesz serwować deser.

 

2. Tort kwiatowy z białą czekoladą

tort-kwiatowy
Zdjęcie: Małgorzata Kalemba - Drożdż

Składniki (na tortownicę ok. 22 cm):
Ciasto: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾ szklanki mąki pszennej, ¾ szklanki cukru.
Poncz: ¼ szklanki wody, ¼ szklanki likieru Contreau lub Grand Marnier, sok z ½ cytryny
Mus: 2 tabliczki białej czekolady, 500 ml śmietany kremówki
Konfitura: 120 g czarnych jagód, ¼ szklanki cukru, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru, skórka i sok z ½ limonki
Dekoracja: 4-5 dorodnych kwiatostanów świeżych floksów

Przygotowanie:

  1. Ubij białka na sztywno. Stopniowo dodawaj cukier, a następnie po kolei żółtka. Przesiej suche składniki i wmieszaj do jajek. Wyłóż ciasto na przykrytą papierem do pieczenia tortownicę i piecz w 160 stopniach około 40 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt przekrój na dwie części i nasącz ponczem przygotowanym z podanych składników.
  2. Jagody zasyp cukrem i poczekaj aż puszczą sok. Dodaj imbir, sok i skórkę z limonki. Całość gotuj na malutkim ogniu, aż zgęstnieje. Całkowicie wystudź.
  3. Przygotuj mus: czekoladę roztop w kąpieli parowej i wystudź. Schłodzoną śmietanę lekko ubij, dodaj płynną czekoladę i ubijaj, aż będzie sztywna. Na dolny krążek ciasta nałóż przygotowaną konfiturę, przykryj połową musu. Nałóż na górę drugi krążek ciasta i pokryj dokładnie pozostałym musem. Udekoruj wierzch i boki tortu główkami kwiatów.

 

3. Wegańskie bezy z fiołkami

bezy-z-fiołkami
Zdjęcie: Małgorzata Kalemba - Drożdż

Składniki na 4 porcje:
Torciki: płyn spod cieciorki z 1 puszki, 1 i ¼ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny (lub octu jabłkowego)
Bita śmietana: 100 g masła kakaowego, 220 ml mleka migdałowego, 1 łyżka cukru pudru lub ksylitolu (albo cukru lawendowego), 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1 laski wanilii, szczypta skórki cytrynowej, kwiaty fiołków wonnych i np. fiołków motylkowych.

Przygotowanie:

  1. Otwórz puszkę cieciorki i zlej płyn. Ubijaj na wysokich obrotach, aż wytworzy się piana. Dodawaj stopniowo cukier puder, ciągle ubijając. Powinna powstać gładka, puszysta, sztywna i lśniąca piana, jak przy tradycyjnych bezach. Na koniec dodaj sok z cytryny. Szprycą nałóż pianę w kształcie kółek na papier do pieczenia, w środku uformuj lekkie wgłębienie. Piecz w temperaturze 120 stopni, przez około 80 minut, aż bezy będą całkiem suche. Wystudź w uchylonym piekarniku. Przechowuj w szczelnym pojemniku lub puszcze.
  2. Masło kakaowe wymieszaj z mlekiem, podgrzej w kąpieli wodnej. Następnie wystudź w zimnej kąpieli i zmiksuj w blenderze. Dobrze schłódź, dodaj cukier i inne dodatki, ubij na sztywno.
  3. Na torciki bezowe nałóż bitą śmietanę, udekoruj świeżymi kwiatami i ulubionymi owocami.

 

--

Wszystkie przepisy i zdjęcia pochodzą z książki Małgorzaty Kalemby-Drożdż "Jadalne kwiaty - 178 przepisów na dania z kwiatów". Autorka jest doktorem biochemii, prowadzi blog kulinarny Trochę Inna Cukiernia i z entuzjazmem promuje jedzenie kwiatów i dzikich roślin. Z książki "Jadalne kwiaty" dowiesz się, jakich kwiatów trzeba unikać, a jakie są w pełni bezpieczne, jak je zbierać i przechowywać, oraz przede wszystkim - jak przyrządzić z nich pyszne potrawy. 

jadalne-kwiaty-książka