Makaron pełnoziarnisty z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią

Składniki:

  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g krewetek (najlepiej surowych)
  • 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
  • 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
  • 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
  • otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ szklanki wody
  • sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony

Wykonanie:
1.    Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
2.    Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
3.    Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami  oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
4.    W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.
5.    Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
6.    W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
7.    Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
8.    Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.


Przepis powstał we współpracy z programem "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennie diecie III"

Organizatorem programu "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennie diecie III" jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna i Przetworów Zbożowych.