Zgodnie z nimi, zauważono, że już tak niewielka zmiana nawyków żywieniowych, jak zastąpienie masła miękką margaryną, może przynieść więcej zdrowotnych korzyści niż do tej pory sądzono – szczególnie w odniesieniu do chorób serca.  

Naukowcy przeanalizowali wyniki badań przeprowadzonych na grupie ponad 70 000 kobiet - pracowników ochrony zdrowia w Stanach Zjednoczonych, by określić wpływ produktów wykorzystywanych do smarowania pieczywa na ryzyko wystąpienia chorób krążenia, w tym m. in. zawału serca, choroby wieńcowej oraz udaru niedokrwiennego. Uczestniczki badania monitorowano przez okres 13 lat, podczas których dwukrotnie poddawano ocenie spożycie produktów do smarowania.

Wyniki badania wykazały, że zastąpienie jednej stołowej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, wiązało się z 6% obniżeniem ryzyka wystąpienia zawału serca. Natomiast wyniki oceniające zastąpienie masła niskotłuszczowymi margarynami lub margarynami twardymi nie wykazywały takich rezultatów, podobnie jak korelacja pomiędzy ich spożyciem a występowaniem innych chorób krążenia niż zawał serca. Może to być tłumaczone dokładniejszą klasyfikacją zawałów serca w porównaniu do innych chorób krążenia, a także większą zależnością pomiędzy wystąpieniem zawału serca a miażdżycą naczyń krwionośnych.

Jest to pierwsze badanie modelowe porównujące bezpośrednio wpływ spożycia masła i margaryny na ryzyko wystąpienia zawału serca. Dlatego problem ten powinien być dalej badany. Jednak wyniki tej pierwszej analizy warto jest wziąć pod uwagę w swoich codziennych wyborach żywieniowych. Przeprowadzone badanie pokazało, że wprowadzenie już tak niewielkiej zmiany, jak zastąpienie jednej łyżki masła lub twardej margaryny - margaryną miękką, może korzystnie wpłynąć na zdrowie serca.

--------------------------------------------------------------------------------------

Źródło:
Liu Q, Rossouw JE, Roberts MB, Liu S, Johnson KC, Shikany JM, Manson JE, Tinker LF, Eaton CB. Theoretical Effects of Substituting Butter with Margarine on Risk of Cardiovascular Disease. Epidemiology. 2017 Jan;28(1):145-156

*Materiał pochodzi z zasobów merytorycznych programu edukacyjnego "Zdrowe tłuszcze!"