Dania na Sylwestra - włoskie panini z szynką i serem

Jak Sylwester, to nie może zabraknąć pysznych kanapeczek! Dla dużej ilości gości sprawdzą się panini, czyli te w stylu włoskim. Zrobione są zwykle z chleba lub pszennej bułki, a w środku umieszcza się różne składniki, także sezonowe. Mogą nimi być ser, szynka, salami, pieczone mięso oraz warzywa takie jak pomidor, sałata, oliwki czy papryka. Panini najlepiej smakuje na ciepło, natomiast można je przyrządzić również na rozgrzanej patelni. Goście będą „najedzeni” i zadowoleni!

Składniki:

  •     4 sztuki chleba typu panini
  •     Bulion na włoszczyźnie
  •     4 plastry szynki
  •     8 plastrów sera żółtego
  •     2 pomidory
  •     100 g suszonych pomidorów
  •     pęczek bazylii
  •     oliwki czarne
  •     rukola
  •     0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Oliwę wlej do kielicha miksera. Dodaj również suszone pomidory, bazylię i kostkę Knorr, aby nadać aromatu. Całość zmiksuj na gęstą pastę.

2. Chleb przekrój wzdłuż na pół. Obie części posmaruj pastą z kostki. Pomidora oraz oliwki pokrój w plasterki. Na kromkę pieczywa połóż dwa plastry sera, plaster szynki, pomidora oraz oliwki. Przykryj drugą kromką.

3. Gotowe panini połóż na patelni grillowej, przyłóż czymś ciężkim (na przykład garnkiem z wodą) i grilluj z obu stron, aby chleb zrobił się chrupiący i ser wewnątrz dobrze się rozpuścił.

4. Rukolę wymieszaj z oliwą. Gotowe panini przekrój na pół i podawaj z sałatką.  

Dania na Sylwestra - domowe burgery

Zamiast tradycyjnej kanapki, można też przyrządzić poczęstunek w stylu amerykańskim. Domowe burgery własnej roboty sprawdzą się jako ciepłe danie oraz imprezowa przekąska. Wbrew pozorom, do ich przygotowania nie potrzeba dużej ilości czasu. Burger składa się z kilku warstw – na spód kładzie się liść sałaty, plaster pomidora, następnie cebulę i mięso. Całość przykrywa się plastrem żółtego sera oraz bułką i gotowe!

Składniki:

  •     4 bułeczki do burgerów z sezamem
  •     500 g mięsa mielonego wołowego
  •     Fix Kotlety mielone Knorr
  •     jajko
  •     ząbek czosnku
  •     2 cebule
  •     margaryna
  •     pomidor
  •     4 plastry sera żółtego
  •     30 ml sosu sojowego
  •     0,5 pęczka natki pietruszki
  •     2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

1. Jedną cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na margarynie.

2. W dużej misce wymieszaj dokładnie mięso mielone z jajkiem, zawartością opakowania Fix Knorr, dla nadania smaku, podsmażoną cebulą, sosem sojowym, posiekanym czosnkiem i natką pietruszki.

3. Uformuj cztery kotlety i smaż je na patelni z oliwą lub na grillu z obu stron tak, aby były rumiane i soczyste w środku.

4. Na dolnej części bułki połóż liść sałaty, krążek pomidora, krążek cebuli, mięso, plaster sera i wszystko przykryj górną częścią bułki.

Dania na Sylwestra - sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Wśród dań na Sylwestra nie może zabraknąć sałatek. To też wygodne rozwiązanie jeśli wybierasz się na imprezę do przyjaciół lub rodziny. Pyszna sałatka z jajkami i tuńczykiem to szybki i prosty przepis, który sprawdzi się nawet na ostatnią chwilę. 

Składniki:

  •     sałata rzymska
  •     tuńczyk z puszki
  •     Sos sałatkowy włoski
  •     2 łyżki oliwek czarnych
  •     4 jajka
  •     pęczek bazylii
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     3 łyżki wody

Sposób przygotowania:

1. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki. Tuńczyka odcedź, oliwki pokrój w krążki.

2. Sos sałatkowy wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy. Bazylię pokrój drobno i dodaj do sosu.

3. Sałatę rzymską porwij w niewielkie kawałki i przełóż do salaterki, a następnie zalej przygotowanym sosem.

4. Na sałacie ułóż dekoracyjnie odsączone mięso tuńczyka, pokrojone jajka. Całość posyp oliwkami i udekoruj listkami bazylii.

Dania na Sylwestra - błyskawiczny bigos

Wolisz dania na Sylwestra na ciepło? Już w dawnych wiekach polska szlachta wiedziała, jaka potrawa jest najlepsza na zakrapianą ucztę. Bigos jest szybki w przygotowaniu, sycący i lubiany przez gości, przez co świetnie nadaje się na Sylwestra. Aby go przygotować, nie potrzeba wiele czasu, a składniki są łatwo dostępne: kapusta, wywar mięsny, kiełbasa, mąka, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, które są istotnym elementem bigosu – pogłębiają jego smak i nadają aromat. Oprócz pieprzu możesz użyć kminku lub ziela angielskiego. Intensywności dodadzą również suszone grzyby i śliwki.

Składniki:

  •     800 g białej kapusty
  •     3 kostki rosołowe
  •     250 g kiełbasy cienkiej
  •     cebula biała
  •     2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •     majeranek
  •     20 g mąki
  •     pieprz do smaku
  •     olej do smażenia
  •     100 ml wody

Sposób przygotowania:

1. Kapustę poszatkuj, zalej wodą i dodaj kostkę rosołową, która doda aromatu. Duś przez kilka minut.

2. Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, dodaj mąkę i rozprowadź wywarem z kapusty.

3. Dodaj do kapusty wraz z pokrojoną w plastry kiełbasą.

4. Dodaj koncentrat pomidorowy, majeranek i duś 30 min., dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z pieczywem.

Dania na Sylwestra - śledź w śmietanie

Polski zwyczaj śledzia podawanego przy okazji zabaw i imprez ma swoją długą tradycję. Jego charakterystyczny, słony smak dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami. Serwuje się go dobrze zamarynowanego w oleju i korzennych przyprawach czy zanurzonego w sosie pomidorowym. Może być składnikiem sałatek lub zimną przekąską, podawaną dla wymagających gości.

Składniki:

  •     8 sztuk śledzi matias
  •     350 ml kwaśnej śmietany 30%
  •     2 opakowania Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  •     cebula
  •     0,5 pęczka szczypiorku
  •     jabłko

Sposób przygotowania:

1. Śledzie wypłucz pod bieżącą wodą, następnie zalej zimną wodą z lodem i odstaw na 20 minut.

2. Cebulę i obrane jabłko pokrój w drobną kosteczkę.

3. Sos sałatkowy Knorr, dla nadania wyrazistego smaku,  wymieszaj ze śmietaną.

4. Dodaj do sosu pokrojoną cebulę i jabłko. Dokładnie wymieszaj.

5. Śledzie odcedź i wysusz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki i umieść w sosie śmietanowym. Odstaw do lodówki na 30 minut, aby się przegryzły. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem.