Monstera to silnie rosnąca pnącze z rodziny obrazkowatych (Araceae), w naturze występuje w tropikalnym lesie równikowym od południowego Meksyku po południową Panamę.

Monstera to roślina, która jest łatwa w pielęgnacji. Jest to jedna z największych roślin domowych, choć rośnie powoli to potrafi w dobrych warunkach osiągnąć ponad 2 m długości. Dlatego kupując monsterę trzeba pamiętać, że potrzebuje sporej przestrzeni do wzrostu.

Monstera charakteryzuje się dużymi, skórzastymi, sercokształtnymi liśćmi z powycinanymi otworami (młode liście nie mają wcięć i dziur, starsze – tak). Starsze rośliny dodatkowo mają długie, zwisające korzenie powietrzne, których nie wolno odcinać! Jest łatwa w uprawie i bardzo dobrze znosi warunki panujące w mieszkaniu.

Roślina najlepiej rośnie na stanowisku jasnym lub półcienistym. Nie toleruje bezpośredniego nasłonecznienia, zwłaszcza latem, oraz ciemnego stanowiska. Nagłe zmiany stanowiska mogą spowodować gubienie liści.
Najlepsza temperatura dla monstery to 18–22 st. C, ale równie dobrze zniesie niższą temperaturę (15 st.C), choć jej wzrost wtedy będzie powolniejszy. Monstera nie lubi przeciągów, a zbyt niska temperatura powoduje powstawanie na liściach ciemnych plam.

Monstera może zakwitnąć, choć zdarza się to rzadko. Kwiat ma kształt kolby otoczonej dużą białą pochwą. Po przekwitnięciu tworzą się pachnące, stożkowate owoce ( dojrzałe owoce są jadalne, mają smak ananasa, ale lepiej ich nie spożywać, bo mogą spowodować podrażnienie błony śluzowej). Sok z owoców jest wykorzystywany w Meksyku do produkcji napojów, lodów i wina musującego.

Monstera lubi stałą, umiarkowaną wilgotność podłoża (nie lubi nadmiaru wody w glebie). Latem podlewamy ją raz w tygodniu. W zimie raz na dwa tygodnie. Przed podlewaniem należy pozwolić podłożu przeschnąć. Monstera lubi wysoką wilgotność powietrza, dlatego trzeba regularnie zraszać liście odwapnioną wodą. Warto też przecierać co jakiś czas liście wilgotną szmatką. Raz na dwa miesiące można użyć środka nabłyszczającego.

Dobrze rośnie w przepuszczalnym podłożu torfowym. Roślinę należy nawozić nawozem do roślin zielonych, od wiosny do jesieni – co 2 – 3 tygodnie.
Młodą monsterę przesadzamy co roku w miesiącach marzec– kwiecień (zanim roślina zacznie wypuszczać nowe liście), starsze rośliny co 2 lata.
Monsterę najlepiej rozmnażać na wiosnę, przez sadzonki wierzchołkowe. Ukorzeniać je można w wodzie lub w podłożu.