Naked cake - czyli nagi tort - to niezwykle modna i nieco lżejsza wersja klasycznego tortu, która robi prawdziwą furorę na przyjęciach z okazji urodzin i imienin, chrztu, zaręczyn, Dnia Matki i wielu innych wyjątkowych spotkań. W wersji wielopoziomowej święci triumfy również na weselach, zwłaszcza tych w stylu rustykalnym. W czym tkwi fenomen naked cake? Tort nie jest pokryty z wierzchu żadną masą cukrową, kremem, lukrem - ani innym nieprzyzwoicie słodkim (i często nafaszerowanym kolorowymi barwnikami) smarowidłem. Dzięki temu deser jest znacznie lżejszy i mniej kaloryczny - a ponieważ nic już nie przykrywa kolejnych warstw biszkoptu przełożonego kremem - zyskał miano nagiego tortu.

Nagi tort - składniki:

  • 500 ml słodkiej śmietany 36%
  • 500 g mascarpone
  • 6 łyżek cukru pudru
  • pół laski wanilii
  • ok. 600 g owoców: malin, porzeczek, borówek amerykańskich (mogą być mrożone)
  • 3 sztuki gotowych spodów tortowych (np. od Dan Cake)
  • opcjonalnie: odrobina polewy czekoladowej

Składniki na poncz do nasączenia spodów:

  • pół filiżanki herbaty earl grey
  • sok z połówki limonki
  • sok z połówki pomarańczy

Nagi tort - przygotowanie:

Do miseczki wsyp cukier i dodaj drobno posiekaną laskę wanilii. Śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec cukier z wanilią. Do ubitej śmietany dodaj mascarpone i ponownie ubij do połączenia składników. Z ubitej śmietany odłóż do osobnej miseczki 5 łyżek kremu do dekoracji. Do pozostałej części kremu dodaj owoce zostawiając część do dekoracji. Zimną herbatę połącz z sokami i wymieszaj. Spody tortowe nasącz ponczem i przełóż kremem z owocami. Boki i wierzch tortu posmaruj bardzo cienką warstwą odłożonej śmietany (tak, by warstwy biszkoptu były widoczne). Wierzch tortu udekoruj owocami i czekoladą. Tort schładzaj w lodówce ok. 2 godzin.

nagi-tort
Shutterstock