Nalewka z aronii, znana też jako aroniówka, to jeden z najchętniej przygotowywanych domowymi sposobami mocniejszych trunków. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim leczniczym właściwościom aronii i wyjątkowym walorom smakowym. Cierpkie owoce nadają przetworom z aronii doceniany przez smakoszy i koneserów nalewek kwaskowy posmak. Można je zbierać pod koniec lata i wczesną jesienią. Nalewkę z aronii można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z najczęściej spotykanych jest przepis z wykorzystaniem liści wiśni. Dużą popularnością cieszą się też warianty bez liści, bez gotowania oraz z dodatkiem aromatycznych przypraw - m.in. kardamonu czy imbiru. 

Nalewka z aronii i liści wiśni

Dodanie do nalewki liści wiśni to jeden z najskuteczniejszych sposobów na to, by aronia straciła swoją cierpkość. Dzięki temu aroniówka zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.

Składniki:

  • 5 kg aronii
  • 100 liści wiśni (20 na kilogram)
  • 5 litrów wody (jeden na kilogram)
  • 5 kilogramów cukru (jeśli chcemy by nalewka z aronii była mniej słodka, można dać mniej cukru)
  • 2 - 2,5 l spirytusu
  • sok z jednej cytryny

Aronię myjemy i zamrażamy na minimum 24 godziny (najlepiej na kilka dni). Po wyjęciu z zamrażarki płuczemy ją, zalewamy odmierzoną ilością wody, dodajemy liście wiśni i gotujemy przez 10 minut, aż owoce puszczą sok. Następnie odcedzamy z aronii oraz liści i dodajemy cukier. Gotujemy aż do rozpuszczenia i odstawiamy nalewkę do wystygnięcia. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny i spirytus, a następnie przelewamy przez gazę do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce. Nalewka z aronii będzie najsmaczniejsza gdy postoi minimum 6 miesięcy.

Zobacz też: Sok z aronii - sprawdzony przepis >>>

nalewka-z-aronii-przepis
Shutterstock

Nalewka z aronii bez gotowania

To najprostszy sposób na przyrządzenie zimowej nalewki z aronii. Przepis nie wymaga gotowania, ani dodawania liści wiśni. 

  • 1 kg aronii
  • pół litra spirytusu
  • pół litra wódki
  • pół kilograma miodu
  • szklanka cukru

Umyj i osusz owoce, a następnie umieść je w słoju lub innym naczyniu. Delikatnie pognieć (na przykład za pomocą tłuczka) i zasyp cukrem, a następnie odstaw na około godzinę. Gdy aronia puści sok dodaj miód i zalej całość wódką i spirytusem. Zamknij słoik i odstaw na 5 tygodni w ciepłe i ciemne miejsce. Co kilka dni potrząśnij naczyniem. Po pięciu tygodniach odcedź nalewkę przez gazę i przelej ją do butelek. Odstaw w ciemne miejsce na minimum kilka miesięcy.

Nalewka z aronii z kardamonem i imbirem

Przygotowana również bez gotowania i bez dodatku liści wiśni - ale za to z aromatycznymi przyprawami. Cierpki smak aronii przełamuje imbir, kardamon i nuta wanilii.

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • pół kilograma cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr wódki
  • 1 laska wanilii
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2-3 centymetry suszonego imbiru

Owoce aronii umyj i osusz, a następnie włóż do szklanego słoja. Dodaj cukier i przyprawy, a następnie zalej wódką i spirytusem. Odstaw na 3 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce. Pamiętaj, aby co kilka dni potrząsnąć naczyniem, by cukier lepiej się rozpuścił. Po 3 tygodniach odcedź nalewkę i przelej ją do butelek. Odstaw na minimum 6 miesięcy.

Przepis pochodzi z serwisu Przyślij Przepis.

nalewka-z-aronii-bez-gotowania
Shutterstock

Aroniówka - właściwości

Ze względu na swoje właściwości lecznicze, aroniówka może być naturalnym lekarstwem na wiele problemów. Po nalewkę z aronii powinny sięgnąć zwłaszcza osoby, które borykają się ze zbyt wysokim ciśnieniem, niedokwaśnością żołądka lub zbyt wysokim poziomem cholesterolu. Ze względu na dużą zawartość antocyjanów, owoce aronii działają wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Oprócz tego mają silne właściwości przeciwutleniające i zapobiegają rozwijaniu się stanów zapalnych w organizmie. Aronia jest także bogatym źródłem witaminy C, P, B2, kwasu foliowego - i wielu innych cennych dla organizmu składników. Nalewka z aronii to także świetny sposób na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowych przeziębień.

--

Zobacz też: Nalewka z jeżyn - sprawdzony przepis >>>

Nalewka z malin >>>

Nalewka z pigwy >>>