Nalewka z czarnego bzu - właściwości

Nalewka z owoców czarnego bzu to prawdziwe remedium nie tylko na jesienną chandrę - ale również na sezonowe przeziębienia. Napary przygotowywane na bazie tych owoców działają napotnie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dzięki czemu pozwalają szybciej pozbyć się chorób, którym towarzyszą gorączka oraz infekcje górnych dróg oddechowych. Czarny bez pomaga także wzmocnić odporność - zarówno u osób zdrowych, jak i u pacjentów, którzy cierpią na nawracające infekcje dróg oddechowych wywołanych przez wirusy. Jest nieocenioną pomocą w leczeniu stanów grypopodobnych oraz objawów zapalenia błony śluzowej nosa, gardła, czy zatok. Oprócz tego czarny bez przyspiesza przemianę materii, zwalcza wolne rodniki, uśmierza ból i ma działanie moczopędne - a to jeszcze nie koniec długiej listy.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości ma czarny bez >>>

Nalewka z owoców czarnego bzu - przepis nr 1

Składniki: kilogram owoców czarnego bzu, ½ l spirytusu, ½ l wódki, sok z cytryny 250 g cukru, ½ łyżeczki mielonego cynamonu

Owoce oderwij z szypułek i dokładnie przebierz, odrzuć te niedojrzałe. Przełóż do rondla z grubym dnem, zalej wodą (powinna lekko przykryć owoce) i gotuj ok. 5 minut od zagotowania. Osącz dokładnie na sicie (nie wyciskaj owoców, by do płynu nie dostały się pestki, zawierające trujący związek, sambunigrynę, którego można się pozbyć poprzez gotowanie lub przemrożenie owoców) i przelej do słoja. Wlej alkohol, dodaj cynamon i sokiem z cytryny. Słój obwiąż szmatką. Odstaw na tydzień w ciepłe miejsce. Cukier rozpuść w1/2 l gorącej wody. Po wystudzeniu połącz z sokiem. Odstaw na przynajmniej dwa tygodnie, a następnie zlej i odstaw na przynajmniej dwa miesiące. Po tym czasie nalewka z czarnego bzu jest gotowa do spożycia.

Nalewka z czarnego bzu - przepis nr 2

Składniki: kilogram owoców czarnego bzu, litr spirytusu, ½ kg cukru, kawałek kory cynamonu, kawałek skórki okrojonej z wyparzonej wcześniej cytryny

Owoce oderwij z szypułek i dokładnie przebierz, odrzuć te niedojrzałe. Wrzuć do do słoja i zalej alkoholem wymieszanym ze szklanką wody. Szczelnie zamknij i odstaw na na dwa tygodnie w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlej i przefiltruj przez wyłożone gazą sito. Dodaj do niego cukier rozpuszczony w szklance wody, cynamon i skórkę z cytryny. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Przelej do słoja i odstaw na 2 tygodnie. Następnie płyn rozlej do butelek i odstaw na 2-3 miesiące w chłodne miejsce.

Oprócz syropu i nalewki z owoców czarnego bzu, popularne są także przetwory z kwiatów tej rośliny. Przepisy na domowe mikstury z kwiatów czarnego bzu przeżywają swój prawdziwy renesans. Podobnie jak owoce, są one niezwykle bogate w cenne dla naszego organizmu składniki, takie jak witaminy A, B1, B2, B6 i C, a także sole mineralne, flawonoidy, kwasy fenylowe, magnez czy wapń. Ze względu na swoje właściwości, czarny bez jest obecnie zaliczany do grupy superpokarmów (tzw. superfoods). 

--

Zobacz też: Nalewka z kwiatów czarnego bzu >>>

Syrop z kwiatów czarnego bzu >>>