Nalewka z pigwy, znana też jako pigwówka, cieszy się dużym uznaniem nie tylko ze względu na swój wspaniały smak, ale również cenne dla zdrowia właściwości. Co ciekawe, w rzeczywistości przyrządza się ją z owoców pigwowca japońskiego - i to właśnie one kryją się pod błędną, ale utrwaloną potocznie nazwą "pigwa". W odróżnieniu od pigwy, która jest drzewem owocowym, pigwowiec japoński to krzew osiągający maksymalnie 1,5 metra i o znacznie mniejszych (oraz twardszych) owocach. Pigwa i pigwowiec różnią się też smakiem - owoce tego ostatniego są kwaśniejsze, dzięki czemu przetwory i nalewki z nich przyrządzone zyskują wyrazistość i niepowtarzalny aromat.

Nalewka z pigwy - właściwości

Skąd tak duża popularność pigwówki? Owoce pigwowca były szczególnie doceniane w tradycyjnej medycynie chińskiej, zwłaszcza w leczeniu takich chorób i dolegliwości jak astma, biegunka czy bóle reumatyczne. To również prawdziwe remedium na przeziębienia, infekcje i grypę w okresie jesienno-zimowym. Zarówno owoce pigwy jak i pigwowca są bogatym źródłem witaminy C i związków mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo czy magnez, które również wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo:

  • badania wykazały, że mają właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, antybakteryjne i przeciwbólowe. 
  • Są stosowane w chorobie Parkinsona i chorobach żołądka
  • Chronią wątrobę
  • Zawierają dużo pektyn (owoce pigwowca mają ich więcej niż pigwa), czyli błonnika, który pomaga usunąć z organizmu toksyny i metale ciężkie
  • Mają silne właściwości przeciwutleniające. 

Nalewka z pigwy to nieocenione źródło witaminy C i przeciwutleniaczy oraz naturalny lek na zimowo-jesienne przeziębienia. Przyrządzona z dodatkiem miodu wzmacnia odporność i pomaga szybciej zwalczyć sezonowe infekcje.

owoce-pigwy
Shutterstock

Nalewka z pigwowca japońskiego - składniki:

  • 1,5 – do 2 kg pigwowca japońskiego
  • 1 litr spirytusu
  • 0,75 - 1 litr miodu

Owoce pigwowca japońskiego na bazarach i targach warzywnych bardzo często można znaleźć pod nazwą "pigwa" - co również przyczynia się do utrwalenia błędnej nazwy tego krzewu. Na szczęście trudno o pomyłkę, bo od pigwy odróżnia je kilka cech. Przede wszystkim są nieduże i twarde, o gładkiej skórce. Owoce pigwy są nieco większe (rozmiarem i wyglądem przypominają gruszkę), niezbyt twarde, o delikatnie woskowatej skórce. Owoce pigwowca dojrzewają od września do października i ze względu na swój cierpki smak są przeznaczone wyłącznie na przetwory.

Nalewka z pigwy - przygotowanie:

Pigwówka jest jedną z najłatwiejszych do przygotowania nalewek. Owoce myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na małe kawałki. Wkładamy do dużego słoja lub gąsiora i zalewamy spirytusem. Alkohol powinien całkowicie przykryć owoce, więc w razie potrzeby dolewamy go odrobinę więcej. Zakręcamy szczelnie naczynie i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 miesiące. 

Po upływie tego czasu nalewka powinna mieć brązowy odcień. Odcedzamy owoce i dodajemy litr miodu. Ponownie szczelnie zakręcamy i odstawiamy na kolejne 2 miesiące. Co kilka dni potrząsamy słojem, aby miód się rozpuścił. Po dwóch miesiącach przelewamy pigwówkę przez gazę i rozlewamy do butelek. Nalewka z pigwy jest już gotowa do spożycia.

nalewka-z-pigwy-przepis
Shutterstock

Nasza rada: nie wyrzucaj owoców pigwowca, które pozostaną po odsączeniu nalewki. Zamiast tego przełóż je do małych słoiczków i przesyp cukrem - tak przygotowane przydadzą się zimą podczas przeziębień.

--

Zobacz też: Nalewka z aronii (aroniówka) - 3 sprawdzone przepisy >>>

Nalewka z jeżyn - sprawdzony przepis >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>

5 zasad robienia nalewek >>>