Kolory jajek uzyskane z poszczególnych naturalnych barwników:

żółty - kurkuma, curry
różowy – burak
niebieski – czerwona kapusta
zielony – szpinak,
brązowy – zewnętrzne liście cebuli
fioletowy – jagody
złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha)
pomarańczowy - sok z marchwi, dynia

Sposób barwienia jajek naturalnie:

Jajka przed farbowanie gotujemy na twardo.

Jajka nie będą pękać podczas gotowania jeśli przed gotowaniem będą moczone w słonej wodzie.

Dany barwnik (pokrojony w drobne kawałki lub starty na tarce) należy przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1 litr) – woda powinna zakryć barwniki (można zostawić tak na 24 godziny).

Następnie zagotować, pogotować 20-30 minut, dodać 3 łyżki octu i 3 łyżki soli, wymieszać i przecedzić.

W takim wywarze zanurzyć jajko.

Intensywność koloru zależy od tego, jak długo jajko jest zanurzone w kąpieli, od ilości barwnika, a także od koloru skorupki – im jaśniejsza skorupka tym lepsza intensywność przyszłego koloru.

Zafarbowane jajko, należy wyjąć metalową łyżką, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć na stojaku do wyschnięcia.

Aby jajka miały piękny i błyszczący kolor, po wyschnięciu należy przetrzeć je natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny.

Zobaczcie film "Naturalne barwniki do pisanek":