Ciasto z rabarbarem to niezapomniany smak z dzieciństwa, bez którego trudno wyobrazić sobie początek letniego sezonu w kuchni. Podajemy je odwrócone, tworząc efektowną wariację na temat klasycznego przepisu. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, a przygotowanie go nie zajmie ci zbyt dużo czasu. Możesz mieć za to pewność, że zniknie ze stołu szybciej niż się na nim znalazło. Najlepiej podawać je na ciepło, z gałką lodów waniliowych i czekoladową polewą. 

Ciasto z rabarbarem - składniki na 10 porcji:

Kruszonka:

  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Ciasto:

  • 170 g masła
  • ok. szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 duże jajka
  • skórka starta z całej cytryny
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka kwaśnej śmietany

Oprócz tego: 500 g rabarbaru, 3/4 szklanki cukru

Ciasto z rabarbarem - przygotowanie

  1. Składniki na kruszonkę połączyć. Wstawić do lodówki.
  2. 110 g masła utrzeć ze szklanką cukru i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jednym jajka, a na końcu skórkę i sok z cytryny. Następnie, wciąż ucierając, dodawać na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i śmietanę, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Rabarbar opłukać, po odcięciu końców pokroić na kawałki. Wymieszać z cukrem, odstawić na kilka minut.
  4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pokrojone na kawałki pozostałe masło, a na nim rabarbar. Na wierzch nałożyć ciasto i zetrzeć na nie kruszonkę. Piec ok. godziny w 180°C.
  5. Ciasto przestudzić. Szybkim ruchem odwrócić spodem do góry i ułożyć na paterze
ciasto-z-rabarbarem
Shutterstock

--

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta z rabarbarem >>>