Ogórki małosolne na sucho - co będzie potrzebne?

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej,
  • 10 cm korzenia chrzanu pokrojonego w słupki,
  • liść chrzanu, liść wiśni,
  • liść porzeczki,
  • 3-4 gałązki kopru wraz z baldaszkami,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • 5 liści laurowych.

Ogórki małosolne bez zalewy - przepis

Przygotuj woreczek zapinany strunowo i włóż do niego umyte ogórki. Umieść w woreczku pozostałe składniki i zamknij go. Wymieszaj zawartość, a następnie włóż do lodówki na 4 godziny. Na kolejne 24 pozostaw ogórki w zamkniętym woreczku w temperaturze pokojowej.