Przepis na owocowe muffinki z rabarbarem

Porcja: 112 kcal
Przygotowanie: 25 minut
Na 12 porcji

  • 150 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 100 ml mleka
  • 150 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania  

Rabarbar obrać, osuszyć i dość drobno  pokroić. Wymieszać z cukrem, olejem,  jajkiem i ekstraktem waniliowym.  Dodać mleko, mąkę oraz proszek  do pieczenia. Ponownie wymieszać  i przełożyć do wyłożonej papilotkami  formy do muffinek (każdy „dołek”  napełnić ciastem do 2/3 wysokości).  Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym  do 200°C. Po ostygnięciu każdą  muffinkę oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz tez:

Pora na rabarbar! - 4 łatwe desery z rabarbarem->>