Pierniczki świąteczne to jeden z tych smaków, bez których trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie. Można je przygotować na wiele sposobów - klasycznie z miodem i przyprawą do piernika, z owocowym nadzieniem - albo w wersji wegańskiej, według oryginalnego szwedzkiego przepisu na pierniki Pepparkakor. Warto upiec je 2-3 tygodnie wcześniej, by do świąt zdążyły zmięknąć. Najlepiej w większym gronie - bo pieczenie świątecznych pierniczków to doskonała okazja do spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Największą frajdę sprawia jednak wspólne dekorowanie pierniczków - to pole do popisu (i świetna zabawa) szczególnie dla najmłodszych. Zacznijmy jednak od początku. Oto 3 sprawdzone przepisy na pierniczki świąteczne.

Pierniczki świąteczne - klasyczny przepis

Przygotowywane na miodzie pierniki w klasycznym wydaniu będą najlepsze po dwóch, trzech tygodniach od upieczenia. Ten kilkutygodniowy okres leżakowania pozwoli im zmięknąć, warto więc zaplanować wypieki odpowiednio wcześniej.

pierniczki-świąteczne
Shutterstock

Składniki na ciasto:

  • 50 dag miodu
  • 25 dag masła
  • 2 opakowania przyprawy do piernika
  • 15 dag cukru
  • kilogram mąki
  • 4 jajka
  • jedno opakowanie proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. 2/3 cukru połącz z odrobiną wody i podgrzej w garnku z grubym dnem, cały czas mieszając - aż do rozpuszczenia. Skręć ogień i doprowadź syrop do wrzenia. Następnie podgrzewaj bez mieszania aż syrop nabierze brązowego koloru - co jakiś czas warto unieść garnek i potrząsnąć nim, aby cukier równomiernie rozlał się po całym garnku. Gdy karmel będzie gotowy, odstaw go do wystudzenia.

2. W rondelku rozpuść masło z miodem i przyprawą do piernika. Połącz masę z karmelem i odstaw do wystudzenia. Oddziel żółtka od białek i utrzyj z cukrem, a następnie wymieszaj z masą. Cały czas ucieraj, stopniowo dodając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

3. Białka ubij na sztywną pianą i połącz z ciastem. Dokładnie wymieszaj, posyp z wierzchu mąką i odstaw ciasto do stężenia (najlepiej na całą noc). Następnie odetnij po kawałku ciasta i rozwałkuj na grubość pół cm. Za pomocą foremek wytnij z ciasta świąteczne kształty. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15 - 20 minut w temperaturze 180°C. Upieczone pierniczki świąteczne odstaw do wystudzenia i ozdób lukrem, bakaliami oraz dekoracyjnymi posypkami.

Przepis na pierniczki świąteczne z nadzieniem

Tak przygotowane świąteczne pierniczki przypominają w smaku pierniczki alpejskie, które znamy ze sklepowych opakowań. Puszyste, rozpływające się w ustach ciastka nadziewamy dodatkowo domowymi powidłami. W połączeniu z czekoladą będą smakować wybornie.

pierniczki-z-nadzieniem
Shutterstock

Składniki:

  • 100 g miodu
  • 250 g mąki pszennej
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 50 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • powidła śliwkowe
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie:

1. Miód, kakao i przyprawę do piernika podgrzej w rondelku, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj aż do rozpuszczenia. Odstaw do wystygnięcia. Wymieszaj sodę ze śmietaną aż delikatnie się spieni.

2. Białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na puszystą pianę. Następnie dodawaj po jednym żółtku i ubijaj aż masa będzie sztywna. Cały czas mieszając na wolnych obrotach stopniowo dodawaj: przesianą mąkę, masę miodową i śmietanę z sodą. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.

3. Wyjmij ciasto, odetnij kawałek i rozwałkuj go na grubość pół centymetra. Podziel placek na pół. Na jednej części rozłóż punktowo powidła (po pół łyżeczki na jedno ciastko) w takim odstępie, by pomiędzy konfiturą zmieściła się foremka. Następnie nakryj spód z powidłami drugą częścią ciasta i delikatnie dociśnij je wokół powideł. Każdy punkt z konfiturą wytnij foremką w kształcie serduszka. Ciastka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odetnij kolejne kawałki ciasta, wypełnij je powidłami i wytnij ciastka foremką. Piecz pierniczki przez 10-12 minut w temperaturze 180°C.

4. Przygotuj polewę według przepisu na opakowaniu. W ciepłej polewie zanurz każde ciastko i ułóż je na metalowej kratce. Pozostaw do wystygnięcia. Gotowe pierniczki możesz dodatkowo ozdobić lukrem albo dekoracyjną posypką.

Pierniczki świąteczne - przepis wegański

Wegańskie pierniki przygotowane są bez jajek i bez masła. Pieczemy je według oryginalnego szwedzkiego przepisu na pierniczki Pepparkakor. Swój ciemno-złocisty kolor zawdzięczają dodatkowi melasy, którą może też zastąpić inny słodki syrop (np. z agawy lub golden syrup).

pierniki-pepparkakor
Shutterstock

Składniki:

  • 700-750 g mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 150 ml wody
  • 100 ml syropu z agawy (albo golden syrup)
  • 300 g margaryny wegańskiej
  • łyżka zmielonych goździków
  • łyżka cynamonu
  • łyżka imbiru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

1. Wodę z cukrem zagotuj w rondelku. Zdejmij go z ognia, dodaj syrop, margarynę oraz przyprawy - i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, wymieszaj. Masa powinna być dość rzadka. Przykryj ciasto folią i wstaw na noc do lodówki. 

2. Wyjmij ciasto i rozwałkuj bardzo cienko na posypanym mąką blacie. Foremkami wytnij pierniczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez około 5 minut w 225° C (lub 200°C jeśli używasz termoobiegu). Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia, a następnie udekoruj lukrem. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis nadesłała Magdalena Batog.

Pierniczki świąteczne - dekoracja

Gdy pierniczki są już upieczone, pozostaje najprzyjemniejsza część - dekorowanie. Pomysłów na ozdobienie ciastek jest mnóstwo: możesz po prostu posmarować je na gładko lukrem w różnych kolorach (wystarczy zabarwić go gęstym syropem), ozdobić pierniczki dekoracyjnymi posypkami, bakaliami albo napisać na nich inicjały gości brokatowym żelem w pisaku. 

Co jeszcze przyda ci się do dekoracji pierniczków świątecznych?

  • dekoracyjne posypki w różnych kształtach i kolorach
  • jadalne perełki, złote i srebrne kuleczki
  • jadalny brokatowy żel w pisaku
  • gotowe pudrowe rozetki do przyklejenia
  • biały krem dekoracyjny, za pomocą którego przykleisz posypki
  • kolorowe polewy
  • rozpuszczona czekolada lub polewa czekoladowa
  • bakalie, np. posiekane orzechy i migdały, suszona żurawina.

Pamiętaj, aby gotowe pierniczki świąteczne przełożyć do zamykanego pojemnika i ostawić w suche miejsce na 2-3 tygodnie - na święta będą miały idealną miękkość!

pierniczki
Shutterstock
dekorowanie-pierniczków
Shutterstock

--

Zobacz też:

Wieniec adwentowy - jak go zrobić krok po kroku? >>>

Kalendarz adwentowy - 12 oryginalnych pomysłów >>>