Pijana śliwka - składniki:

Śliwkowe nadzienie:

  • 400 g kalifornijskich suszonych śliwek
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 250 ml alkoholu (wódka, rum, koniak)

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 żółtka
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g miękkiego masła

Polewa i dekoracja:

  • 200 g czekolady
  • 100 ml kremówki
  • łyżka masła
  • śliwki w czekoladzie 

Pijana śliwka - przygotowanie:

1. Śliwki opłucz , dobrze osącz i poprzekrawaj na pół. 1/2 szklanki cukru wsyp do rondelka,zalej szklanką wody. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj pokrojone śliwki. Chwilę gotuj. Przestudź i śliwki osącz (syrop odstaw), a następnie zalej alkoholem i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

2. Żółtka na ciasto utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao.Stopniowo dodawaj do masy żółtkowej cały czas mieszając. Mieszając stopniowo  dolewaj olej.

3. Z białek i szczypty soli ubij pianę. Delikatnie połącz ją z resztą ciasta. Ciasto rozsmaruj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Odstaw do wystudzenia.

4. Żółtka i jajka na krem ubij z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Pod koniec ubijania dodawaj pokruszoną w kawałki czekoladę i ubijaj, aż wszystkie składniki się połączą. Masło utrzyj na puch. Ucierając dodawaj po łyżce czekoladową masę.

5. Wystudzone ciasto przekrój na pół. Śliwki dobrze osącz. Alkohol wymieszaj z syropem. Połową nasącz jeden blat. Posmaruj połową kremu. Rozłóż śliwki. Rozsmaruj na nich pozostały krem. Połóż drugi blat i nasącz go pozostałym ponczem. Ciasto owiń folią, lekko obciąż np. deską do krojenia i wstaw do lodówki na kilka godzin.

6. Czekoladę na polewę rozpuść z kremówką. Dodaj masło i starannie wymieszaj. Polewą polej ciasto. Udekoruj śliwkami w czekoladzie. Odstaw do zastygnięcia. 

Uwaga!

Jeśli wolisz łatwiejszą wersję kremu, zrób go z masła (kostka), nutelli (ok. 3-4 łyżki) i serka mascarpone (ok. 150 g). Wszystkie składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) zmiksuj na gładką masę. 

--

Zobacz też: Przepis na domowy ajerkoniak >>>