Faworki, znane również jako chrust, chruścik, kreple - a także po prostu chruściki to tradycyjny przysmak, cieszący się największą popularnością w karnawale, zwłaszcza w Tłusty Czwartek i podczas ostatków. W oryginalnym przepisie na faworki ciasto zagniata się z dużej ilości żółtek z dodatkiem mąki, odrobiny tłuszczu i cukru oraz spirytusu lub octu, który pełni funkcję spulchniacza i zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu. Przygotowanie ciasta na chrust nie jest trudne, należy je jednak dość długo zagniatać (ok. 10 minut) i drugie tyle wybijać wałkiem. Pozwoli to wtłoczyć do niego dużo powietrza, dzięki czemu faworki po usmażeniu będą delikatne i bardzo kruche, z charakterystycznymi bąblami.

Przepis na faworki - składniki:

  • 400 g mąki
  • 6 żółtek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • łyżka wódki lub octu
  • szczypta soli
  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przepis na faworki - przygotowanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać żółtka, wlać śmietanę, wódkę lub ocet. Dodać sól. Zagniatać ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Następnie ułożyć je na stolnicy i kilkakrotnie energicznie wybijać wałkiem. Owinąć w folię i odstawić na 20 minut.

ciasto-na-faworki
Shutterstock

Ciasto podzielić na kilka części. Każdą rozwałkować na możliwie cienki placek (ciasto, które nie jest wałkowane, przykryć miską, aby
nie obeschło). Z placka wykrawać ukośne paski (o wymiarach np. 4x10 cm). Pośrodku każdego paska zrobić nacięcie.

faworki-przepis
Shutterstock

Przez nacięcie przeciągnąć jeden z końców paska, wywijając część faworka na drugą stronę. Faworki wrzucać partiami na rozgrzany
tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor (odwracać, gdy tylko zaczną się złocić). Osączyć i posypać cukrem pudrem.

faworki-przygotowanie
Shutterstock

Do faworków zamiast śmietany i wódki lub octu możesz użyć piwa. Powinno być go tyle objętościowo, ile jest żółtek
(jeśli żółtka zajmują 1/3 szklanki, dajemy 1/3 szklanki piwa). Z kolei mąki dodajemy wtedy tyle, by w trakcie wyrabiania uzyskać gładkie, sprężyste ciasto. Faworki na piwie są wyjątkowo delikatne i kruche, również na drugi i trzeci dzień po smażeniu.

Przepis na faworki w wersji wegańskiej

Potrzebujemy: szklanki mąki pszennej, 2 łyżki oleju, pół szklanki ciepłej wody, szczypty soli, oleju do smażenia i cukru pudru do posypania. Przesianą mąkę łączymy z olejem, a następnie dodajemy wodę, posypujemy solą i zagniatamy ciasto przez kilka minut, aż będzie miękkie i sprężyste. Odstawiamy pod przykryciem na około 30 do 60 minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie lub trzy części. Pierwszy kawałek wałkujemy na bardzo cienki placek (koniecznie na stolnicy posypanej mąką), wycinamy radełkiem paski i robiąc na środku dziurkę przewlekamy końcówkę faworka (dokładnie tak samo jak w przepisie powyżej). Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, a po osączeniu posypujemy cukrem pudrem. Przepis: Slowly Veggie

faworki-wegańskie
Shutterstock

--

Zobacz też: 10 najlepszych przepisów na pączki >>>>

Przepis na sernik pod bezową pianką >>>>