Rogal świętomarciński to jeden z najsłynniejszych lokalnych przysmaków z Poznania oraz innych części Wielkopolski. Tradycja wypiekania rogali sięga dziewiętnastego wieku i wiąże się z obchodami Dnia św. Marcina, który w Poznaniu co roku zamienia się w barwne święto ulicy, nazwanej imieniem patrona. Rogal świętomarciński przypomina kształtem podkowę, która symbolizuje tę zgubioną przez świętego. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają nadzieniu wyrabianemu z białego maku, bakalii i okruchów ciasta biszkoptowego. Oryginalna receptura doczekała się nawet specjalnego certyfikatu, a nazwa "rogal świętomarciński", podobnie jak oscypek i inne lokalne wyroby, jest chroniona rozporządzeniem Komisji Europejskiej.

Rogal świętomarciński - oryginalny przepis

Choć by cieszyć się smakiem rogala świętomarcińskiego trzeba poświęcić trochę czasu - warto choć raz wypróbować ten przepis, bo smak tego poznańskiego specjału jest jedyny w swoim rodzaju. Rogal świętomarciński jest wypiekany z ciasta półfrancuskiego, warto też wcześniej przygotować sobie oryginalne nadzienie z białego maku. Dopełnieniem tradycyjnego przepisu jest dekoracja lukrem, posiekanymi migdałami i kandyzowaną pomarańczową skórką. Co będzie potrzebne?

Rogal świętomarciński - składniki na ciasto półfrancuskie:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • Opakowanie suchych drożdży
  • 1 jajko
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Pół laski wanilii
  • 3 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 20 dag miękkiego masła

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag białego maku
  • 15 dag łuskanych orzechów włoskich
  • 10 dag masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek mielonych migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 7 dag suszonych fig
  • 7 dag suszonych daktyli
  • 4 podłużne pokruszone biszkopty
  • 3 łyżki śmietany kremówki

Dodatkowo do dekoracji rogali świętomarcińskich:

  • 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania ciasta z wierzchu
  • gotowy lukier lub 1 szklanka cukru pudru i 1 szklanka soku z cytryny 
  • posiekane migdały i skórka pomarańczowa do posypania
rogale-świętomarcińskie
Fotolia

Rogal świętomarciński - przygotowanie

1. Ciasto. W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, cukrem i szczyptą soli. Z laski wanilii wydrąż nasionka i wymieszaj z ciepłym mlekiem, a następnie dodaj masę do mąki. Chwilę ugniataj aż składniki się połączą, po czym dodaj 2 łyżki rozpuszczonego masła i zagnieć ponownie. Przykryj ciasto folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę lekko oprószoną mąką, rozwałkuj w prostokąt o wymiarach ok 30 na 15 cm. Posmaruj cienką warstwą masła, a następnie złóż na pół tak, aby masło znalazło się w  środku. Ponownie rozwałkuj na prostokąt i wstaw znów do lodówki na około 45 minut. Następnie powtórz tę czynność jeszcze co najmniej 3 razy. Na końcu rozwałkowane ciasto na rogale świętomarcińskie przykryj folią i włóż do lodówki przynajmniej na 4 godziny.

3. Nadzienie. Przełóż do miseczek mak, orzechy i figi, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na pół godziny. Odsącz na gęstym sicie (mak możesz nawet odsączyć na kilkakrotnie złożonej gazie) i wraz z daktylami zmiel w maszynce na drobnym sitku. Marcepan zmiksuj ze śmietaną i cukrem pudrem, a następnie powoli dodawaj kolejne części masy makowej. Dodaj pokruszone biszkopty i drobno posiekaną pomarańczową skórkę. Na końcu ubij białka na sztywno i delikatnie wymieszaj je łyżką z resztą nadzienia.

4. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 15 minut. Rozwałkuj na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm. Idealnie rozwałkowane powinno mieć około pół centymetra grubości. Kroimy je na małe prostokąty, smarujemy nadzieniem i zawijamy. Następnie w dość dużych odstępach ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryj ściereczką i odstaw rogale na 40 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj roztrzepanym z mlekiem jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 25 minut, aż rogale będą mocno zarumienione.

5. Dekoracja. Gotowe rogale świętomarcińskie posmaruj lukrem i posyp posiekanymi migdałami i pomarańczową skórką. Smacznego!

--

Zobacz też: Gęsina na św. Marcina >>>