Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • Szklanka śmietany 18%
  • Opcjonalnie: marmolada lub powidła do nadzienia

Przepis na rogaliki z trzech składników:

Przesiej mąkę i dodaj do niej masło. Posiekaj je w kawałki nożem. Dodaj śmietanę i zagnieć na gładkie ciasto. Włóż je na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel je na mniejsze części. Każdą rozwałkuj na cienkie, okrągłe placki. 

Pokrój każdy placek na równe trójkąty - każdy z nich będziemy zawijać do środka, formując rogaliki. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę ulubionej konfitury - świetnie sprawdzi się kwaskowa marmolada lub powidła śliwkowe. Możesz też zastąpić je kremem czekoladowym. Na środku każdego trójkąta ułóż łyżeczkę konfitury, a następnie zawijaj rogaliki. 

Shutterstock

Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Ułóż na niej zwinięte rogaliki i piecz je około 20 minut w 200 stopniach. Gdy lekko ostygną możesz je polukrować lub posypać z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

 

--

Zobacz też: Przepis na sernik z trzech składników >>>

Kruche ciasteczka z trzech składników >>>