Za oknem szaleje śnieżyca, wracasz do domu z przemoczonymi nogami, dzieci zaczynają kichać, a mąż jęczy, że boli go gardło... Nie czekaj, aż infekcja się rozwinie, tylko szybciutko przygotuj mega zdrowy, skuteczny i w dodatku pyszny syrop imbirowy. Zawarte w nim naturalne składniki to najwięksi pogromcy wirusów. Jeśli działają razem, żadna choroba nie ma szans.

Syrop imbirowy - przepis

Oto składniki potrzebne do przygotowania tej mikstury:

  • kawałek ok 4-5 cm korzenia imbiru - znany od lat ze swoich rozgrzewających i dezynfekujących właściwości
  • cytryna (najlepiej ekologiczna) - bogactwo antyoksydantów, a zwłaszcza wzmacniającej odporność witaminy C
  • kilka łyżek miodu - działa wiruso- i bakteriobójczo. Jeśli wybierzesz lipowy - dodatkowo uzyskasz działanie napotne
  • szczypta kurkumy - udowodniono naukowo, że zawarte w niej składniki niszczą wirusy i działają przeciwzapalnie
  • szklanka wrzątku

Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kosteczkę. Przełóż do rondelka, dosyp kurkumę, zalej wodą i gotuj na małym ogniu ok.  5- 10 minut. Odstaw rondelek i poczekaj aż mikstura przestygnie - to bardzo ważne, bo wysoka temperatura zniszczyłaby dużą część witaminy C i aktywnych związków zawartych w miodzie. Ostudzony napar przelej do słoiczka i dodaj sok z cytryny oraz miód. Wymieszaj. Pij po łyżeczce lub dodawaj do herbaty (ale pamiętaj, żeby przestygła do temperatury ok 70 st.C.

Możesz przechowywać ok. tygodnia. Jeśli jesteś na feriach i nie masz dostępu do kuchni, zetrzyj imbir na tarce, cytrynę obierz ze skórki, pokrój na plasterki i wymieszaj z miodem. Odstaw na noc. Taki miód imbirowy śmiało zastąpi syrop.