Przepisy: Ewelina Dybicz
Zdjęcia: BBS Studio

--

1. Makaron ze szpinakiem w kremowym sosie

makaron-ze-szpinakiem
BBS Studio

PORCJA: 460 kcal
PRZYGOTOWANIE: 30 minut

SKŁADNIKI (NA 4 PORCJE): 250 g szpinaku, cebula, łyżka masła, 1/2 szklanki kremówki, 150 g serka mascarpone, 1–2 ząbki czosnku, 450 g makaronu (wstążki, rurki), sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Ze szpinaku odciąć końcówki. Liście opłukać, następnie osączyć. Pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Masło rozgrzać. Wrzucić szpinak. Chwilę smażyć. Dodać kremówkę i mascarpone; smażyć, aż masa lekko zgęstnieje. Doprawić do smaku przepuszczonym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Makaron ugotować al dente, osączyć. Wymieszać ze szpinakiem.

 

2. Sałatka ze szparagami

sałatka-ze-szparagami
BBS Studio

PORCJA: 332 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: pęczek zielonych szparagów, 2–3 łyżki oliwy, 2 garście szpinaku, 250 g koziego miękkiego sera lub fety, łyżeczka miodowej musztardy, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki orzeszków piniowych, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Szparagi oczyścić, po odłamaniu końcówek ułożyć na blasze, skropić łyżeczką oliwy. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Oprószyć solą i pieprzem. Ze szpinaku odciąć końcówki. Liście opłukać, osączyć. Ser rozkruszyć. Resztę oliwy wymieszać z musztardą, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na półmisku ułożyć listki szpinaku. Posypać serem i podprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Obłożyć szparagami. Polać sosem.

 

3. Tarta z łososiem

tarta-ze-szpinakiem
BBS Studio

PORCJA: 299 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI:

CIASTO: 250 g mąki, 125 g masła, jajko, 2 łyżki tłustej śmietany, sól, pieprz

WYPEŁNIENIE: 250 g szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka masła, 250 g łososia (pieczonego lub ugotowanego na parze), 200 ml tłustej śmietany, 3 jajka, 2 łyżki tartego parmezanu, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki. Ze szpinaku odciąć końcówki. Liście opłukać, osączyć. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, drobno pokroić. Masło rozgrzać, podsmażyć na nim cebulę i czosnek. Następnie wrzucić szpinak, chwilę smażyć. Doprawić solą i pieprzem. Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem formę. Ciasto ponakłuwać widelcem. Posypać suchą fasolą. Piec 15 minut w 180°C. Fasolę usunąć. Na cieście rozłożyć podzieloną na kawałki rybę. Obłożyć szpinakiem. Polać śmietaną wymieszaną z jajkami i doprawioną solą i pieprzem. Posypać tartym serem. Piec ok. 25 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub zimno.

 

4. Faszerowany kurczak z boczkiem

faszerowany-kurczak-ze-szpinakiem
BBS Studio

PORCJA: 513 kcal
PRZYGOTOWANIE: 35 minut

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE: 250 g szpinaku, łyżka oleju, 150 g sera pleśniowego lub fety, 1–2 ząbki czosnku, kilka gałązek świeżego tymianku, 4 pojedyncze piersi kurczaka, 8 cienkich plastrów wędzonego boczku, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE: Ze szpinaku odciąć końcówki. Liście opłukać, osączyć. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojony w kostkę ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i posiekanym drobno tymiankiem. Mięso opłukać, osączyć. W każdym kawałku mięsa wyciąć otwór. Do środka włożyć farsz ze szpinaku i sera. Każdą pierś owinąć 2 plastrami boczku. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piec ok. 45 minut w 180°C. Przed podaniem każdą pierś przekroić na pół.