Migdałowa tarta ze śliwkami to ciasto, które niemalże robi się... samo! Kruchy spód jest gotowy dosłownie w kilka minut, wystarczy dodać polewę, owoce - i gotowe! Wystarczy 25 minut i możesz je podawać gościom. 

Tarta ze śliwkami - składniki:

  • 400 g śliwek węgierek
  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 8 łyżek cukru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 300 ml naturalnego jogurtu
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Tarta ze śliwkami - przygotowanie:

1. Wymieszaj mąkę z połową cukru i 3 łyżkami wody, a następnie zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Wyjmij ciasto, lekko rozwałkuj i wyłóż nim posmarowaną tłuszczem formę do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem i piecz przez 15 minut w 200°C.

2. Opłucz śliwki, przekrój na pół i usuń pestki. Wyjmij ciasto z piekarnika i ułóż owoce na podpieczonym spodzie. Wymieszaj jogurt z jajkami, resztą cukru, budyniem i cukrem waniliowym. Tak przygotowany krem wylej na śliwki. Posyp z wierzchu płatkami migdałowymi i piecz jeszcze przez 25–30 minut. Pod koniec pieczenia tartę ze śliwkami możesz przykryć z wierzchu folią aluminiową, aby zbyt mocno się nie przypiekła.

migdałowa-tarta-ze-śliwkami
A. Rogalski dla "Mojego Gotowania"

--

Zobacz też: Placek ze śliwkami i kruszonką >>>