Dla tych, którzy mogliby jeść ją łyżkami - i dla tych, których czasem nachodzi ochota na coś słodkiego - domowa nutella to doskonały pomysł na słodkie śniadanie lub przekąskę. Przygotowana w domu będzie niemal o połowę mniej kaloryczna niż oryginalny produkt, jaki znamy ze sklepowych półek. 

 

Do przygotowania domowej nutelli będziesz potrzebować:

- 250 g orzechów laskowych

- 1/4 szklanki kakao

- 2 łyżki ksylitolu lub szczypta stevii

- 1/4 łyżeczki soli

- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

- pół szklanki mleka

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 204 stopni i pieczemy orzechy laskowe przez 6-8 minut.

2. Po upieczeniu usuwamy z nich łuski, pocierając papierowym ręcznikiem. Mielimy obrane orzechy w młynku.

2. Do zmielonej masy dodajemy pozostałe składniki i mieszamy tak długo, aż będzie gładka. 

domowa nutella bez cukru
Zdjęcie: Shutterstock

Przepis pochodzi ze strony: https://www.fitplanner.pl/blog/domowa-nutella-przepis-na-dietetyczna-nutelle/