Złote mleko czyli cudowny eliksir wzmacniający organizm i chroniący przed różnymi chorobami doceniali już przed tysiącami lat hinduscy jogini. Jest niezwykle ceniony w hinduskiej medycynie tradycyjnej czyli Ajurwedzie. Swoje niezwykłe właściwości i przepiękny złocisty kolor zawdzięcza dodatkowi najzdrowszej przyprawy świata, czyli kurkumy.

Złote mleko - właściwości kurkumy

Naukowcy od wielu lat badają właściwości tej rośliny leczniczej i co jakiś czas ogłaszają kolejne entuzjastyczne wyniki badań. Wiadomo już, że kurkuma zawiera leczniczy składnik kumarynę o właściwościach przeciwzapalnych, antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych, a nawet przeciwnowotworowych. Powstała nawet hipoteza, że właśnie dlatego Hindusi, którzy dodają kurkumy niemal do wszystkich potraw, wyjątkowo rzadko chorują na raka. Lekarze Zachodu także coraz częściej doceniają tę naturalną formę leczenia ­– w wielu szpitalach w USA na oddziałach onkologicznych chorzy otrzymują preparaty z kurkumy jako leczenie wspomagające właściwą terapię. Kumaryna chroni nas także przed toksynami, oczyszcza bowiem wątrobę i nerki, czyli nasze dwa główne filtry strzegące organizmu przed zatruciem oraz wspiera w pracy układ trawienny.

Ostatnio naukowcy z George Mason University oraz Johns Hopkins University odkryli kolejną niezwykłą właściwość kumaryny – okazuje się, że potrafi ona zatrzymać namnażanie się wirusów, które dostały się do naszego organizmu. A więc dzięki kurkumie dodanej do potrawy stłumisz chorobę, zanim ta zdąży się rozwinąć. Możesz dodatkowo wzmocnić jej prozdrowotne działanie, łącząc ją z pieprzem (zawiera leczniczy składnik pipperynę) i z tłuszczem. Brzmi dobrze? Biegnij więc do sklepu po składniki i przygotuj zabójczy dla chorobotwórczych drobnoustrojów napój, złote mleko.

Złote mleko – składniki

  • łyżeczka sproszkowanej kurkumy lub startego na tarce korzenia
  • szklanka mleka może być kozie lub roślinne np. migdałowe, owsiane albo ryżowe
  • łyżka masła klarowanego lub oleju konopnego
  • ½ szklanki wody
  • łyżeczka miodu
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • Złote mleko-przygotowanie

Złote mleko - przygotowanie

Zagotuj w małym garnku wodę, wsyp kurkumę, wymieszaj i gotuj przez 8 minut. Miksturę, która powstanie podczas gotowania dodaj do szklanki ciepłego mleka, dołóż pozostałe składniki, wymieszaj i… gotowe! Możesz się już delektować pysznym i naturalnym lekarstwem.

Dobra rada!

Możesz zagotować większą ilość kurkumy np. 3 łyżeczki (na szklankę wody) a masę, która powstanie przechowywać w lodówce. Wówczas będziesz miała już gotowy składnik do złotego mleka na kilka dni. Natomiast jeśli czujesz, że już łapie cię przeziębienie, dorzuć do złotego mleka łyżeczkę startego na tarce korzenia imbiru. Ponieważ ma on silne właściwości rozgrzewające, najlepiej wypij płyn wieczorem, tuż przed pójściem do łóżka.

Dodawaj po plasterku korzenia kurkumy do jesiennych zup, dzięki temu zyskają właściwości lecznicze. Ale nie przesadź z ilością, ponieważ potrawa stanie się gorzka.