Zupa krem z dyni - składniki:

  • 4 małe dynie (najlepiej hokkaido)
  • 200 g marchewki
  • 2 szalotki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • kawałek świeżego imbiru
  • łyżeczka curry w proszku
  • 100 ml śmietany
  • sól l pieprz

Zupa krem z dyni - przygotowanie:

1. Z umytych dyń odcinamy wierzch i wycinamy miąższ. Wydrążone wstawiamy na 8 minut do piekarnika nagrzanego do 80°C. Następnie podkręcamy temperaturę do 180°C.

2. Miąższ dyni i obraną marchewkę kroimy na kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 25 minut. Obierane szalotki i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy do garnka, dodajemy dynie i marchew, a następnie zalewamy bulionem. Doprawiamy startym imbirem, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20–25 minut.

3. Zupę miksujemy blenderem i doprawiamy curry. Przelewamy do wydrążonych dyń. Na środek każdej porcji dodajemy po łyżce śmietany.

Krem z dyni na Halloween

Ta kremowa jesienna zupa to nie tylko doskonały sposób na rozgrzanie - ale również klasyczna pozycja w menu na Halloween. Podawana w wydrążonej dyni potrawa może być niezwykle efektowną dekoracją stołu. Wystarczy zestawić ją z utrzymanymi w jesiennych kolorach tkaninami i takąż zastawą. Efekt wzmocnią porozkładane pomiędzy daniami mniejsze dynie (zwłaszcza gatunki typowo dekoracyjne), a także świeczniki, lampiony i inne akcenty nawiązujące do estetyki tego święta.

krem-z-dyni
Shutterstock
zupa-z-dyni
Shutterstock

--

Zobacz też: Dynia na Halloween - jak ją wydrążyć? >>>

Rogal świętomarciński - oryginalny przepis >>>

Zobacz więcej przepisów z dynią:

Gęsina na św. Marcina >>>

Pumpkin pie, czyli ciasto z dyni >>>

Ciasto dyniowe bez miskera >>>

Kurczak z dynią w mleku kokosowym - przepis >>>