Nasiona chia i ich wyjątkowe właściwości

Słowo "chia" w języku starożytnych Majów znaczyło "siła". Choć od wieków były dodawane do pożywienia, dopiero niedawno zwrócono uwagę na ich właściwości zdrowotne. Nasiona chia inaczej nazywane szałwią hiszpańską to skarbnica kwasów omega-3. Zawierają go więcej niż tłuste ryby morskie, dzięki czemu wspomagają pracę mózgu. Ułatwiają uczenie się, poprawiają pamięć i koncentrację.

Powinny po nie sięgać kobiety w ciąży, gdyż nie tylko pokrywają zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie, ale również są bogate w wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. Oprócz tego zawierają cynk, witaminę B3, B1, B2 oraz potas. Wystarczy zaledwie 2 łyżki nasion dziennie, by zaspokoić 1/3 dziennego zapotrzebowania na minerały.

Sprawdź, jakie jeszcze właściwości mają nasiona chia >>>

Pudding z nasionami chia i musem z kiwi

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 owoce kiwi,
  • cukier, który można zastąpić stewią.

2 łyżeczki nasion zalej szklanką mleka, a następnie wstaw na całą noc do lodówki. Po wyjęciu dodajemy stewię lub cukier i mieszamy. Obrane kiwi blendujemy na gładką masę. W pucharku na spód wlewamy mleko wymieszane z szałwią hiszpańską, zaś na wierzchu wykładamy mus z kiwi.

Mleko z nasionami chia
Shutterstock

Mleko z nasionami Chia

  • 1 łyżka nasion Chia,
  • 1 szklanka mleka,
  • łyżeczka miodu,
  • kilka gron zielonych winogron

Zalane mlekiem nasiona odstaw do lodówki. Po pół godzinie wymieszaj je, by zapobiec zbryleniu się szałwi hiszpańskiej. Pozostaw w lodówce na całą noc. Po wyjęciu dosłodź deser miodem i podaj z pokrojonymi winogronami.

Owsianka z nasionami chia
Shutterstock

Owsianka z szałwia hiszpańską

  • garść płatków owsianych,
  • łyżeczka nasion chia,
  • garstka orzechów, żurawiny,
  • jogurt naturalny,
  • 200 ml wody w temperaturze pokojowej

Płatki owsiane zalej wodą, dodaj nasiona chia, a następnie odstaw na kilka godzin by spęczniały. Po upływie tego czasu posiekaj orzeszki, dodaj żurawinę. Na koniec zalej jogurtem. Jeśli masz ochotę dodaj ulubione owoce sezonowe.