Cytrynówka z miodem

Składniki:

  • 7 cytryn
  • ½ l spirytusu
  • 600 ml wody
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ¼ szklanki cukru

Sposób wykonania:

Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i wrzuć do litrowego słoika. Obrane cytryny pokrój w plastry i wrzuć do drugiego litrowego słoika. Dodaj 400 ml ciepłej wody, miód i cukier. Zakręć słoik. Mieszaj, aż cukier i miód się rozpuści. Do skórek dolej resztę wody (zimnej) i spirytus. Zakręć słoik i zawartość wymieszaj. Odstaw na 24 godziny w ciemne miejsce co jakiś czas mieszając zawartość słoików. Przecedź oba płyny (cytryny wcześniej dobrze wyciśnij) i połącz. Przelej do butelki. Odstaw na 24 godziny do lodówki.

Cytrynówka na spirytusie (po aptekarsku)

Składniki:

  • 6  cytryn,
  • kilogram cukru,
  • litr mleka,
  • litr spirytusu,
  • kilka goździków (niekoniecznie)

Sposób wykonania:

Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i pokrój w cienkie plasterki. Wrzuć do słoja, wsyp cukier i chwilę razem ugniataj. Wlej mleko i alkohol, dodaj goździki i skórkę. Słój zakręć. Odstaw na ok. 4 tygodnie w chłodne, ciemne miejsce. Następnie płyn przefiltruj i odstaw jeszcze na dwa tygodnie.

Nalewka cytrynowa z imbirem

Składniki:

  • 2 cytryny,
  • 100 g imbiru,
  • 100 g brązowego cukru,
  • 100 ml wody,
  • ½ l czystej wódki,

Sposób wykonania:

Cytryny wyszoruj i sparz. Obierz jak najcieniej (ma zostać tylko żółta część skórki) i wyciśnij sok. Skórki wrzuć do litrowego słoika. Dodaj obrany i pokrojony drobno imbir, sok, cukier i 100 ml letniej wody. Mieszaj aż cukier się rozpuści, po czym wlej wódkę. Słoik zamknij i odstaw na 7 dni w ciemne miejsce. Następnie przecedź i przelej do butelki. Odstaw jeszcze na na kilka dni w chłodne miejsce.

--

Zobacz też: Nalewka z pigwy >>>

Przepis na domowy ajerkoniak >>>

Domowy likier piernikowy >>>

Nalewka z pigwy - 3 sprawdzone przepisy >>>