Szykując dziecku do szkoły drugie śniadanie, warto właściwie skomponować ten posiłek. Bowiem od tego, co młody człowiek zje, zależy jego nastrój, ale też odporność również na zmęczenie), a nawet zdolność koncentracji. Co wiec przygotować, by dziecko przetrwało lekcje w dobrej formie?

1. Sałatka z kaszą

Kto spróbował, ten pokochał. Podstawą jest ugotowana kasza, np. gryczana – bogata w magnez, który chroni przed stresem. Do niej wkrój pomidory, ogórki, paprykę, ugotowane brokuły, dorzuć kukurydzę, a także kawałki ulubionego sera (świetna będzie feta lub mozzarella). Całość posyp ziołami i skrop oliwą. Nie zapomnij spakować dziecku widelczyka!

2. Wrapy - dzieci je uwielbiają!

Wrapy łatwo zrobić: wystarczy zrolować w nie np. kawałki pieczonego kurczaka lub żółtego sera (jest bogaty w wapń, ważny dla rosnących kości. Co ciekawe, ser ma też właściwości przeciwpróchnicze), koniecznie soczyste warzywa (świetnie sprawdzą się pomidory i liście młodego szpinaku) oraz odrobinę majonezu. Gotowe!

3. Kanapka, ale inaczej niż zwykle

Warto zrobić ją z pełnoziarnistego chleba, bo ma sporo błonnika i niacyny, ważnej dla układu nerwowego. Jeśli dajesz do kanapki plastry sera, zrezygnuj z wędliny, bo bogaty w fosfor ser ograniczy wchłanianie cynku z mięsa. Pamiętaj o dodaniu warzyw. I co powiesz na pokrojenie kanapek w zabawne kształty?

drugie śniadanie do szkoły
Shutterstock

4. Jaglanka z owocami

Kasze gotujemy z jabłkami i cynamonem, słodzimy miodem lub syropem buraczanym. Warto ja jeść, bo ma właściwości antywirusowe. Świetnie smakuje posypana siekanymi migdałami (bogatymi w białko i magnez).

5. Naleśniki z owocami

Pysznie smakują z sezonowymi owocami i dodatkiem nutelli – najlepiej domowej, bez oleju palmowego i cukru. Zrobisz ją, miksując namoczone wcześniej daktyle, kakao, orzechy laskowe, olej i prawdziwą wanilię. Dla wyrównania zdrowotnych proporcji spakuj dziecku warzywa do chrupania lub orzechy. Szczególnie wartościowe są włoskie – mają dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż inne, zawierają sporo wartościowego białka (może być alternatywą dla mięsa), witaminy, minerały i błonnik. Ale uważaj: zalecana dawka to 7 orzechów dziennie!

6. A może hummus?

Ciecierzyca jest bogata w białko, potas i żelazo (zapobiega anemii). Ugotuj ją i zmiksuj z oliwa, sokiem z cytryny i przyprawami. Jedzenie takiej pasty będzie dla dziecka zabawą, gdy zamiast sztućców użyje (pysznych!) słupków marchewek, ogórków, papryk czy selera naciowego.