1. Do przyrządzania soków wykorzystuj tylko w pełni zdrowe warzywa i owoce. Powinny być dojrzałe, ale raczej nie przejrzałe.
  2. Wybieraj produkty eco. Choć ekologiczna uprawa to nie wszystko...
  3. Warzywa i owoce powinny być zbierane z dala od źródeł zanieczyszczeń. Oddalenie uprawy o około 100 metrów od drogi to absolutne minimum!
  4. Do przyrządzania soków wybieraj przede wszystkim owoce i warzywa sezonowe.
  5. Przed zrobieniem soku owoce i warzywa dokładnie umyj.
  6. Soki przygotowuj na chwilę przed spożyciem
  7. Podczas obierania owoców cytrusowych zostawiaj jak najwięcej białej błonki. To w niej znajdują się bioflawonoidy i witamina C.
  8. Z owoców usuń pestki. Znajdują się w nich cyjanki, które mogą być przyczyną złego samopoczucia. Uważaj na to, jakie listki wrzucasz do soku. O ile pietruszka jest bogata w witaminy i dobra dla naszego zrowia, o tyle nie można tego powiedzieć chociażby o natce marchewki czy blaszkach liściowych selera lub rabarbaru.
  9. Nie mieszaj soków owocowych z warzywnymi. Do ich trawienia angażujemy zupełnie inne enzymy i nieprzestrzeganie tej zasady może być przyczyną problemów żołądkowych. Wyjątek stanowi jabłko i marchew.