Oto 11 nietypowych zastosowań mleka

1. Łagodzi oparzenia
Wystarczy, że na oparzoną czy podrażnioną skórę przyłożymy na 20 minut nasączony w mleku gazik, a z pewnością poczujemy ulgę. Biały napój ma bowiem właściwości kojące. Jeśli zaś oparzymy język np. gorącą herbatą, należy natychmiast przepłukać usta zimnym mlekiem. W ten sposób szybko uśmierzymy ból, a na dodatek tłuszcz zawarty w mleku przyspiesza gojenie ewentualnych oparzeń. Także jeśli ktoś przesadził z opalaniem, powinien zastosować zimne okłady z mleka.

2. Zastępuje płyn do demakijażu
Aby usunąć make-up, zanurzamy w mleku wacik i pocieramy nim twarz. Można dołożyć kilka kropel oleju migdałowego, ale tak naprawdę samo mleko wystarcza, by zmyć wszystkie zanieczyszczenia i pozostawić skórę w doskonałym stanie.

3. Usuwa ślady z atramentu
Jeśli przypadkowo ubrudziłyśmy koszulę tuszem z długopisu, to nie powód do zmartwień. Należy po prostu moczyć ją przez noc w misce wypełnionej mlekiem. W ten sposób skutecznie usuniemy plamę, nie niszcząc przy tym tkaniny. Po wyjęciu pierzemy ubranie jak zwykle.

4. Walczy z nieprzyjemnym zapachem psiej sierści
Gdy wlejemy filiżankę mleka do psiej kąpieli, pozbędziemy się nieprzyjemnej woni. Sierść będzie dodatkowo lepiej odżywiona i lśniąca.

5. Likwiduje plamy z zamszowych butów
Wszelkie zabrudzenia delikatnie przecieramy miękką szmatką (albo gąbką), którą maczamy w ciepłym mleku. Powtarzamy do czasu, aż plamy znikną. W ten sposób możemy również wyczyścić buty lakierowane.

6. Czyści srebro
Mleko skutecznie usuwaosad ze srebrnych przedmiotów i nadaje im połysk. Wkładamy biżuterię lub sztućce do naczynia z kwaśnym mlekiem na 30 minut. Po wyjęciu płuczemy w letniej wodzie i polerujemy miękką szmatką.

7. Zmniejsza obrzęk po ukąszeniu
Bliski kontakt z komarem czy osą jest dosyć bolesny. Ale jeszcze bardziej przykre są skutki ukąszenia. Aby złagodzić pieczenie i zmniejszyć opuchliznę, dobrze jest nałożyć na obolałe miejsce gazik namoczony w mleku.

8. Poprawia smak potraw
Aby kalafior pozostał biały i nie wydzielał przykrego zapachu, gotujemy go w wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Także brokuły, kapusta i brukselka lepiej smakują po ugotowaniu w mleku.

9. Dodaje liściom blasku
Przecieramy je wacikiem nasączonym mlekiem. Dzięki temu listki nabierają soczystej barwy.

10. Przynosi stopom ukojenie
Dobrze jest od czasu do czasu zrobić im kąpiel z dodatkiem lekko podgrzanego mleka. Im bardziej tłuste, tym lepiej. Pomaga ono pozbyć się zrogowaciałego naskórka, działa jak balsam na popękane, obolałe pięty. Do ciepłej wody wlewamy mleko. Moczymy stopy przez ok. 10 minut. Już po pierwszym seansie skóra jest gładsza, bardziej miękka, lepiej odżywiona.

11. Rozmraża ryby
Smażona ryba będzie smaczniejsza, jeśli wcześniej rozmrozimy ją w mleku. W ten sposób pozbywamy się również charakterystycznej rybnej woni z potrawy.