Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Obie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!
Bummus, czyli buraczany hummus
Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!
Składniki:
- 4-5 średnich buraków
- 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kuminu
- 1 łyżka skórki z cytryny
- Szczypta soli i czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji
Przygotowanie:
- Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
- Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.
Hummus ze szpinakiem i fetą
Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.
Składniki:
- 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
- 4 szklanki szpinaku baby
- 2 łyżki tahini
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- Szczypta chilli w płatkach
- 100-120g sera feta
Przygotowanie:
- Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny.
- Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!
Komentarze