Każdy z nich opiera się na tradycyjnej recepturze i prostych składnikach, których proporcje dopasować możesz do swoich upodobań. Obie pasty przygotować można bez wysiłku w blenderze. Od najlepszych kanapek z orientalną nutą dzieli cię tylko kilkanaście minut!

Bummus, czyli buraczany hummus

Uwodzicielsko różowy i zaskakująco słodkawy. Wypróbuj połączenie bliskowschodniego tahini i swojskiego buraka!

Składniki:

  • 4-5 średnich buraków
  • 2,5 łyżki tahini, np. marki Jasmeen
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Szczypta soli i czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek + oliwa do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Buraczki wyszoruj i ugotuj do miękkości. Po wystudzeniu obierz i pokrój w kosteczkę.
  2. Pozostałe składniki wraz z burakami wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. To wszystko! Bummus przechowuj w lodówce do kilku dni lub zamroź nadmiar. Możesz przybrać dodatkową kapką tahini lub oliwy z oliwek.

 

Hummus ze szpinakiem i fetą

Połączenie szpinaku z serem feta znane jest każdemu miłośnikowi dobrego jedzenia, jednak nie każdy z nich próbował wersji kanapkowej tego specjału – zwłaszcza w towarzystwie hummusu! Jego zielony kolor odmieni twoje kanapki, a smak przywoła wspomnienia z Grecji.

Składniki:

  • 1 puszka (260g) gotowanej ciecierzycy, np. marki Jasmeen
  • 4 szklanki szpinaku baby
  • 2 łyżki tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Szczypta chilli w płatkach
  • 100-120g sera feta

Przygotowanie:

  1. Naszykuj wszystkie składniki. Szpinak umyj i odciśnij, pokrój drobno czosnek i wyciśnij sok z cytryny.
  2. Wszystkie składniki (oprócz sera feta) wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
  3. Dodaj ser feta i blenduj krótko, tylko do połączenia się składników. Gotowe!