Mniej kilogramów, znakomity nastrój i doskonałe zdrowie - takie efekty gwarantuje dieta Sirtfood. Jej podstawą jest żywność bogata w polifenole i flawonoidy, które pobudzają do pracy tzw. gen szczupłości. Dietę Sirtfood stworzyli dwaj naukowcy z Wielkiej Brytanii: Aidan Goggins oraz Glen Matten. W książce „Sirtfood Diet” opisali oni sposób na aktywowanie – dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ograniczeniu liczby kalorii w posiłkach – genów odpowiedzialnych za szczupłą sylwetkę, młodość i doskonałą formę. Według nich istnieje 20 produktów, które pobudzają do pracy tzw. sirtuiny, białka odchudzania.

Jak to działa?

Zdaniem autorów diety ważne jest nie to, co z niej eliminujesz, ale co do niej wprowadzasz. Żywność aktywująca sirtuiny (głównie warzywa i owoce), powoduje lepsze wykorzystywanie energii w organizmie, szybsze spalanie tkanki tłuszczowej i ochronę komórek przed starzeniem oraz chorobami cywilizacyjnymi. A nawet przyczynia się do zwiększenia masy mięśniowej i zapewnia ładniejszą skórę. I choć dietetycy są ostrożni w ocenie skuteczności diety Sirtfood, wszyscy zgadzają się, że związki polifenolowe, np. resweratrol czy kwercetyna, lepiej działają w diecie niskokalorycznej. Jeśli dostarczymy organizmowi o 30, a nawet 50 proc. mniej energii niż zwykle, aktywowane zostają geny odpowiedzialne za pobudzanie metabolizmu i hamowanie procesów starzenia. Sirtuiny zmniejszają też wrażliwość komórek na insulinę i obniżają ilość glukozy we krwi. A to właśnie wysoki poziom insuliny powoduje przekształcanie cukrów w tłuszcze i nadmiar kilogramów.

Sprawdź 20 produktów, które pobudzają sirtuiny i przyspieszają odchudzanie >>>