Nalewka z jeżyn

Składniki:

  • kilogram jeżyn,
  • 300 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 1/2 l wódki,
  • 200 ml spirytusu.

Przygotowanie nalewki zacznij od dokładnego opłukania jeżyn. Ułóż je w dużym słoju przesypując cukrem i dodając przekrojoną laskę wanilii. Odstaw na 5 tygodni na nasłoneczniony parapet. Zlej płyn i przecedź przez filtr do kawy lub gazę. Nalewkę z jeżyn przelej do butelek i szczelnie zamknij.

Nalewka z gruszek

 Składniki:

  • 2 szklanki wódki,
  • szklanka wody,
  • 3 szklanki cukru,
  • laska wanilii,
  • kawałek laski cynamonu,
  • 2 goździki,
  • kilogram dojrzałych gruszek.

Po umyciu gruszek, obierz je ze skórki i usuń gniazda nasienne. Cukier wraz z wodą podgrzewaj w garnku do momentu, aż cukier się rozpuści. Gdy to nastąpi, dodaj gruszki oraz przyprawy i doprowadź wodę do wrzenia. W dalszej kolejności gotuj owoce na małym ogniu przez około 30 minut. Odstaw do wystygnięcia. Zimny syrop wymieszaj z wódką i przelej do butelek. Nalewka z gruszek powinna leżakować przez około rok w zaciemnionym miejscu.

Nalewka z malin na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg malin,
  • 0,5 litra spirytusu (60%),
  • 40 dag cukru.

Przebierz maliny wybierając tylko idealnie zdrowe owoce, a następnie umieść je w słoiku i zalej spirytusem. Odstaw słoj na 7 dni na nasłoneczniony parapet. Po upływie kilku dni przelej spirytus do innego, zamykanego naczynia, a maliny zasyp cukrem i odstaw na kilka dni. Następnym krokiem jest wymieszanie syropu z odlanym wcześniej spirytusem. Prawie gotowa nalewka z malin powinna jeszcze postać około 3 miesięcy.