Francuskie tosty, owsiane pancakes i przypalany Crème brûlée - choć trudno wyobrazić sobie te desery bez cukru, postanowiliśmy zastąpić go tagatozą. Coraz popularniejsza wśród zamienników cukru naturalnie występuje w laktozie oraz owocach tropikalnego drzewa z Afryki. Finalny produkt, czysta tagatoza, jest w 100% wolna od laktozy i w pełni bezpieczna dla osób na nią uczulonych. Słodzik smakuje niemal tak samo jak biały cukier, jednak jest trzy razy mniej kaloryczny od niego i ma niski indeks glikemiczny (IG 7,5), dzięki czemu bezpiecznie mogą stosować go diabetycy i osoby będące na diecie. Tagatoza jest odporna na wysokie temperatury, karmelizuje się i fermentuje, co sprawia, że można wyczarować z niej wiele ciast, deserów, dżemów i innych owocowych przysmaków. My bierzemy na warsztat trzy klasyczne desery.

1. Crème brûlée bez cukru

Składniki:

  • 0,5 l śmietanki 36 %
  • 4 żółtka
  • 40 g tagatozy w kryształkach
  • 1 laska wanilii przekrojona w połowie lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Zagotować śmietanę razem z wanilią na małym ogniu.
  2. Wymieszać żółtka z tagatozą aż do uzyskania puszystej konsystencji, dodać do mieszanki wcześniej przygotowaną śmietanę z wanilią.
  3. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni Celsjusza.
  4. Umieścić miksturę w tzw. kokilkach, małych, żaroodpornych naczyniach przeznaczonych do robienia crème brûlée.
  5. Na blasze wypełnionej gorącą wodą umieścić kokilki tak, by poziom wody sięgał do połowy naczynek. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec 35-45 minut, do momentu, gdy deser „zetnie się” i zyska gęstą konsystencję.
  7. Wyciągnąć kokilki, ostudzić i przełożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
  8. Schłodzone porcje deseru posypać tagatozą i skarmelizować przy użyciu specjalnego palnika aż do uzyskania chrupiącej warstwy.

creme-brulee

Shutterstock

2. Francuskie tosty z bananami i czekoladą

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Odciąć skórkę z chleba. Rozwałkować kromki pozbawione skórki wałkiem lub butelką.
  2. Posmarować kromki kremem czekoladowym po jednej stronie. Pokroić banana na cienkie plasterki i poukładać je na pieczywie. Złożyć pieczywo w formie sandwichy.
  3. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Obtoczyć sandwicze w miksturze.
  4. Na patelni rozpuścić masło klarowane i podsmażyć na nim tosty z obu stron.
  5. Gotowe tosty posypać tagatozą i podawać ciepłe!

tosty-francuskie

Stewiarnia

3. Owsiane Pancakes

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych
  • 200 ml odtłuszczonego mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki tagatozy w kryształkach
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Zmieszać płatki owsiane z mlekiem w misce, zakryj przykrywką i pozostawić mieszankę na noc w lodówce.
  2. Rano wyciągnąć miksturę z lodówki, dodać jajko i tagatozę, wymieszać.
  3. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju kokosowego. Nakładać na patelnię ciasto tak, by powstały średniej wielkości pancakes. Podsmażać z obu stron na złotobrązowy kolor – wtedy placuszki są gotowe.
  4. Podawać ze świeżymi owocami, kremem czekoladowo-orzechowym lub innymi składnikami. Smacznego!

owsiane-pancakes

Shutterstock

--

Materiał został przygotowany we współpracy ze sklepem Stewiarnia.pl. Jego założycielka, Beata Straszewska od lat propaguje zdrowe i świadome odżywianie. Stewiarnia.pl oprócz zamienników cukru oferuje też przekąski owocowe, napoje i słodkości bez cukru, produkty bez glutenu, wyroby bez laktozy i bez dodatków soli, a także bio.

--

Zobacz też: Jak stosować zamienniki cukru w praktyce? >>>