Tarta z brokułami

Aromatyczna, sycąca i pyszna tarta z brokułami znakomicie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację w chłodne, jesienne dni.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 2 brokuły (lub 1 opakowanie 400g mrożonych brokułów)
  • 200 g sera feta
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mieszanki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

Brokuły gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu odkładamy 5 różyczek do dekoracji. Pozostałe brokuły blendujemy. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190° C bez termoobiegu. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni. Do miseczki wlewamy śmietanę i jajko, a całość mieszamy. Następnie dodajemy brokuły zmielone blenderem, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i delikatnie mieszamy całość do połączenia. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy przygotowaną masę. Układamy na wierzchu tarty pokrojoną w kostkę fetę oraz odłożone wcześniej różyczki brokułów, pozostawione do dekoracji. Posypujemy całość ziołami prowansalskimi i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 20 min.

Tarta z pietruszką

Pietruszka i gruszka nie tylko się rymują, ale tworzą też zgrany duet na talerzu. Zwłaszcza w kruchej tarcie, której zwieńczeniem jest pietruszkowe pesto.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 3 duże korzenie pietruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 20 dag sera koziego w roladzie
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 duże gruszki
  • Pesto:
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie orzechów pinii Bakalland
  • 100 ml oliwy z oliwek

Obieramy pietruszkę i kroimy ją w plastry o szerokości ok. 0,5 cm. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Pietruszkę umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego, zalewamy miodem oraz 3 łyżkami oliwy z oliwek i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą oraz proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika na niższą półkę do podpieczenia. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, podobnie jak ser kozi, a następnie dodajemy do nich śmietanę kremówkę i żółtko – całość delikatnie mieszamy. Upieczoną pietruszkę wykładamy na dno ciasta, a całość zalewamy masą gruszkowo-serową. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 30 minut. Natkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy orzechy pinii i dolewamy oliwę. Całość blendujemy na gładką masę.
Kremowego smaku dodaje ser kozi – niezastąpiony w kuchni. Pyszności!

Tarta z czosnkiem

Czas na najbardziej czosnkową propozycję. Znajdą się odważni gotowi ją przygotować?

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • duża szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie:

  • 1 główka czosnku
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • mała puszka anchois (10-12 filecików)
  • sól i pieprz do smaku

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Główki czosnku nie obieramy, tylko obcinamy górę, aby widać było ząbki. Całość smarujemy oliwą i kładziemy na papierze do pieczenia, a następnie wstawiamy na dolny poziom piekarnika na 30 minut. Łączymy mąkę z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wykładamy nim formę i wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni. Upieczony czosnek obieramy z łupiny i wkładamy ząbki do wysokiej miski. Fasolę odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i dodajemy do czosnku, a następnie posypujemy igiełkami rozmarynu z połowy gałązki. Całość blendujemy wraz z oliwą z oliwek, śmietaną i pieprzem. Powstałą masę wykładamy na podpieczone ciasto, a na wierzchu układamy, w formie rozety, fileciki anchois. Wierzch posypujemy igiełkami rozmarynu. Tartę wstawiam do nagrzanego piekarnika na kolejne 25 minut. Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Rewelacyjnie zrównoważony smak czosnku w towarzystwie fasoli i anchois to dobry pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny.