Zapiekane ziemniaki z boczkiem i kozim serem

 Składniki:

  • Ziemniaki
  • Boczek (np. z beczki od JBB Bałdyga)
  • Czosnek
  • Kozi ser w kawałku
  • Oliwa
  • Rozmaryn
  • Czosnek
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dobrze umyj i natnij. W każde nacięte miejsce włóż na przemian cieniutkie plasterki boczku i czosnku. Następnie ułóż je na blaszce, skrop oliwą, posyp posiekanym, świeżym rozmarynem i dopraw solą oraz pieprzem. Ziemniaki piecz w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 40-50 minut (w zależności od wielkości warzywa). Pod koniec pieczenia na ziemniaki zetrzyj kozi ser i poczekaj, aż lekko zmięknie.

Pieczone ziemniaki z warzywami

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • Kiełbasa (np. swojska od JBB Bałdyga)
  • 1 czerwona papryka
  • Oliwa do smażenia
  • Suszone zioła prowansalskie
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotuj na półtwardo w mundurkach. Następnie wystudź je i pokrój w grubsze plastry. Kiełbasę pokrój na talarki, a resztę warzyw w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez chwilę cebulę. Dodaj kiełbasę i ziemniaki. Po chwili smażenia dodaj resztę warzyw. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość smaż, aż warzywa staną się miękkie.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • Kiełbasa (np. swojska od JBB Bałdyga)
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dag sera cheddar
  • Masło
  • Zioła prowansalskie
  • Pieprz

Składniki beszamelu:

  • 2 duże łyżki masła
  • 2 duże łyżki mąki
  • 1,5 szklanki zimnego mleka
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo. Odstaw do ostygnięcia. Kiełbasę pokrój w talarki i podsmaż na odrobinie oliwy. Pokrojoną w piórka cebulę dodaj do podsmażonej kiełbasy. Dopraw ziołami prowansalskimi i pieprzem. Całość smaż do momentu, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż jeszcze przez chwilę. Następnie w rondelku roztop masło. Dodaj do niego mąkę i energicznie mieszaj aż stworzy się zasmażka. Wlej zimne mleko i mieszaj cały czas podgrzewając. Beszamel dopraw solą i pieprzem. Przestudzone ziemniaki pokrój w plasterki. Następnie naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ułóż warstwę ziemniaków, potem warstwę kiełbasy i polej sosem beszamelowym, a na koniec posyp startym serem. Czynność powtórz do momentu wykorzystania produktów. Wierzch zapiekanki posyp startym serem. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 30 minut.