Produktywność jest kluczem do sukcesu! Włoska firma kawowa Lavazza proponuje trzy pyszne desery na bazie kawy, które doskonale łączą odpowiednią dawkę energii i słodyczy, dzięki którym z łatwością wykonamy zadania, jakie są przed nami stawiane każdego dnia.

Nie bój się września! Uśmiechnij się do letnich wspomnień i przygotuj na nowy, słodki i zaskakujący rozdział tego roku. Weź głęboki oddech, otwórz ulubioną kawę i baw się w kuchni, eksperymentując z pysznymi przepisami.

Espresso Tiramisu – oryginalny włoski deser

Najpopularniejszy włoski deser, w doskonalszej formie z wykorzystaniem kawy Lavazza Qualita Oro, będzie idealny jako słodka przekąska lub energetyczne śniadanie.

Składniki:

  • Espresso Lavazza Qualità Oro
  • Herbatniki z mąki kukurydzianej
  • Kakao
  • 250 g Mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 90 g płynnej śmietanki
  • 40 g pełnotłustego mleka
  • ¼ laski wanilii

Przygotowanie:

  1. Umieść mascarpone w misce.
  2. Dodaj cukier puder, mleko, śmietankę i wanilię.
  3. Miksuj do uzyskania gładkiego, delikatnego kremu.
  4. Wlej do rękawa cukierniczego i pozostaw w zamrażarce.

Sposób podania

Ułóż herbatniki na dnie filiżanki do cappuccino.
Dodaj jedną czubatą łyżeczkę kremu z sera mascarpone.
Polej gorącą kawę wokół brzegów kremu.
Delikatnie posyp kakao.

Ciasto biszkoptowo-kokosowe z młodym jęczmieniem i kawą Lavazza Qualità Oro

Słodka śniadaniowa przyjemność, która w połączeniu z kawą da Ci odpowiednią dawkę energii by sprostać wyzwaniom dnia.

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 185 g cukru
  • 150 g jajek
  • 50 g żółtek jaj
  • 225 g wiórek kokosowych
  • 75 g mleka
  • 50 ml młodego jęczmienia
  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 22 g proszku do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj masło: by było delikatne i miękkie, należy przechowywać je poza lodówką przez około  
  2. 2 godziny. Przesiej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mąką migdałową. Dzięki temu ciasto będzie lżejsze i puszyste.
  3. Masło wymieszaj z cukrem za pomocą elektrycznej trzepaczki, aż do uzyskania kremowej masy. Dodawaj po trochu jajka, żółtka, wiórki kokosowe, mleko, jęczmień i sypkie produkty, mieszając wszystkie składniki tak, aby nie powstały grudki.
  4. Dokładnie zmiksuj ciasto, by odpowiednio je napowietrzyć i nadać mu lekkości. Keksówkę posmaruj masłem i wlej do niej ciasto.
  5. Zalecany rozmiar foremki to 24x12x8 cm.
  6. Ciasto wstaw do piekarnika w temperaturze 185 ° C na 45 minut. 

Kawowy sernik z miodową galaretką

Kultowy deser w innowacyjnym wydaniu ze słodko-gorzką nutą kawy

Składniki:

  • 100 ml Lavazza Qualità Oro
  • 250 g mascarpone
  • 250 g twarogu sernikowego
  • 100 g cukru pudru
  • 15 g żelatyny
  • 250 g herbatników
  • 40 g cukru
  • 150 g masła
  • 5 g drobno mielonej kawy rozpuszczalnej
  • 200 g miodu akacjowego

Przygotowanie:

Spód ciasta:

  1. Pokrusz herbatniki do miski i połącz je z cukrem i kawą rozpuszczalną.
  2. Rozpuść masło na wolnym ogniu.
  3. Wlewaj powoli masło do pokruszonych herbatników i miksuj do uzyskania jednolitej masy.    

Masa sernikowa:

  1. Zmiksuj dokładnie mascarpone z twarogiem sernikowym i cukrem pudrem.
  2. Rozpuść żelatynę w 100ml kawy.
  3. Dodaj kawę do masy i miksuj do gładkości.

Sposób podania:

Ułóż około centymetrowej grubości warstwę herbatnikowego spodu w jednoporcjowych foremkach i odstaw do schłodzenia w lodówce na 30 minut.
Nałóż kawowo-sernikową masę na wcześniej przygotowany spód pozostawiając około centymetra wolnego miejsca od krawędzi formy.
Następnie odłóż do schłodzenia w lodówce na kolejne 30 minut.
Rozprowadź półcentymetrowa warstwę żelatyny na cieście i odstaw do lodówki na 6 godzin.
Ułóż ciastka na paterze, następnie udekoruj miodową galaretką i posyp drobno mieloną kawa rozpuszczalną

Smacznego!