1.Dieta

Mało zróżnicowana, uboga w minerały i witaminy dieta jest wrogiem zdrowego serca. Uzupełnij ją o:

  • obniżający ciśnienie krwi potas, który znajdziesz m.in. w ziemniakach, melonach, awokado, brzoskwiniach, fasoli i burakach,
  • selen, który w połączeniu z witaminą Ei C działa jak przeciwutleniacz. Sięgnij po orzechy brazylijskie, owoce morza, mięso, w tym drobiowe, owies, brązowy ryż,
  • pobudzający serce magnez zawarty m.in. w śliwkach i orzechach włoskich.

2. Infekcje

Grypa, angina czy zapalenie oskrzeli mogą pozostawić po sobie ślad w postaci stanu zapalnego tętnic wieńcowych. Nie lekceważ ich i koniecznie dolecz do końca. Nie zapominaj tez o regularnym przyjmowaniu leków przy chorobach przewlekłych.

3. Sól

Zbyt duża ilość soli wpływa na wystąpienie nadciśnienia tętniczego, które stanowi obciążenie również dla serca. Jeśli nie wyobrażasz sobie życia bez soli, ogranicz jej dzienne spożycie do ilości, jaką mieści płaska łyżeczka od herbaty.