1. Soda i sól

Oba składniki wymieszaj w tych samych proporcjach z wodą. Taką mieszaniną posmaruj ściany zimnego piekarnika i zostaw na godzinę. Na końcu wnętrze kuchenki zmyj dokładnie wodą i całość wytrzyj papierowym ręcznikiem.

2. Sok z cytryny

Do formy do pieczenia o wysokich brzegach wlej trochę wody, a następnie wyciśnij sok z trzech cytryn. Całość wstaw na ok. 1/2 godziny do średnio nagrzanego piekarnika, aby parująca woda mogła zmiękczyć zaschnięty brud. Wtedy wyłącz piekarnik, namocz szmatkę w gorącym soku i domyj miejsca, które są szczególnie zabrudzone. Aby jeszcze lepiej doczyścić wnętrze kuchenki, możesz  ścianki piekarnika wcześniej natrzeć cytryną.

3. Ocet

W garnku zagotuj 2 szklanki wody ze szklanką octu, po czym naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 15 minutach garnek wyjmij i wystudź jego zawartość. Szmatką zwilżoną w wodzie z octem umyj dokładnie piecyk.