Zobacz 4 oryginalne desery na Dzień Dziecka

Deser na Dzień Dziecka - Domowe lody na patyku

Składniki:

  •     dojrzały słodki melon
  •     100 ml doku wyciśniętego z pomarańczy
  •     miód
  •     sok z cytryny

Przygotowanie:

Melon obrać, usunąć pestki. Pokroić w kostkę. Zmiksować. Wymieszać z sokiem z pomarańczy. Doprawić do smaku miodem i sokiem z cytryny. Masę włożyć do foremek do lodów. Następnie włożyć patyczek. Wstawić na 5-6 godzin do lodówki.

Shutterstock

Deser na Dzień Dziecka - Zielone potwory

Składniki:

  •     4 zielone jabłka
  •     kilka łyżek masła orzechowego
  •     garść ziaren słonecznika
  •     garść truskawek
  •     cukrowe oczy

Przygotowanie:

Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne. Z każdej ćwiartki wykroić klin, tak by uzyskać otwartą „buzię”. Środek wysmarować masłem orzechowym. Od góry wcisnąć „zęby” z ziaren słonecznika. Udekorować „językami” z pokrojonych w plasterki truskawek i cukrowymi „oczami”.

Shutterstock

Deser na Dzień Dziecka - Bananowe pingwiny z czekoladą

Składniki:

  •     tabliczka gorzkiej czekolady
  •     4 banany
  •     cytryna
  •     pomarańczowe draże
  •     cukrowe oczy

Przygotowanie:

Czekoladę połamać. Roztopić w kąpieli wodnej. Banany obrać, przekroić na pół. Za pomocą pędzelka posmarować sokiem wyciśniętym z cytryny. Pędzelek opłukać i zanurzając go w czekoladowej masie na bananach wymalować pingwinie „fraczki” i miejsce na „stopy”. Przykleić „oczy” i „nosy” oraz „stopy”.

Shutterstock

Deser na Dzień Dziecka - Tęczowy tort

Składniki:

Biszkopt

  •     9 białek
  •     9 żółtek
  •     sól
  •     1,5 szklanki  cukru
  •     1,5 szklanki mąki tortowej
  •     6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej

Masa

  •     800 g serka mascarpone
  •     500 ml kremówki
  •     4-6 łyżek cukru pudru
  •     łyżeczka ekstraktu waniliowego

Ponadto

  •     7 barwników spożywczych w różnych kolorach (najlepiej w proszku)
  •     kolorowe draże do dekoracji

Zacząć od przygotowania różnokolorowych blatów na biszkopt (za każdym razem przygotowujemy ciasto na dwa blaty i pieczemy jednocześnie oba w dwóch tortownicach – śred. 20 cm). W tym celu 3 białka należy ubić ze szczyptą soli i 1/2 szklanki cukru na bardzo sztywną pianę. Cały czas ubijając dodawać po jednym 3 żółtka. Następnie delikatnie połączyć (łyżką) z 1/2 szklanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Ciasto podzielić na pół. Do każdej części dosypać barwnik w takiej ilości, by uzyskać odpowiedni odcień. Wymieszać. Przełożyć do wyłożonych papierem do pieczenia 2 tortownic (śred. 20 cm). Piec ok. 30 minut w 170 st. C. W podobny sposób zrobić w dwóch turach pozostałe blaty.

Przygotować krem. Mascarpone wymieszać z kremówką. Dodać cukier puder. Razem ubić na sztywno. Doprawić ekstraktem z wanilii. Cienkimi warstwami masy przełożyć tort. Resztą masy posmarować jego wierzch i boki. Udekorować drażami.

Shutterstock