Zobacz 4 sposoby na pasteryzowanie słoików ->>

Zanim jednak napełnimy słoiki przetworami, trzeba te słoiki odpowiednio przygotować. Przeczytaj, jak przygotować się do pasteryzowania słoików, by przetwory nie popsuły się przed zimą.

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to inaczej konserwacja produktów spozywczych za pomocą odpowiednio dobranego podgrzewania. Pasteryzację stosuje się aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych oraz enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku i uniknięciu obniżenia wartości odżywczych produktów. A tym samym wydłużenia terminu przydatności do spożycia produktu.
Niestety pasteryzacja nie niszczy form przetrwalnikowych mikroorganizmów jak również większości wirusów.

Jak wekować słoiki?

Do prawidłowej pasteryzacji potrzebne będą odpowiednio przygotowane słoiki. Słoiki muszą być przede wszystkim całe, bez uszczerbień. Przed napełnieniem należy dokładnie je umyć, a następnie wyparzyć i osuszyć. Podobnie postępuję z zakrętkami.
Zakrętki nie powinny być zardzewiałe lub mieć dziwnego nalotu wewnątrz, bo smak metalu przeniknie do Waszych przetworów. Najlepiej kupić nowe, są dostępne w każdym większym markecie.

Jak długo pasteryzować przetwory?

Czas pasteryzacji zależy przede wszystkim od kwasowości przetworu i wielkości słoików. :

  • produkty kwaśne (kompoty, dżemy niskocukrowe, kiszonki, marynaty o stężeniu octu do 2%) pasteryzuje się raz: 20-25 minut małe słoiki, 30-40 minut większe, a przeciery pomidorowe i ketchupy 15 minut;
  • warzywa o niskiej kwasowości w niekwaśnej zalewie (groszek, fasolkę szparagową, szparagi, buraki, grzyby) pasteryzuje się przynajmniej dwa razy po 30 minut, z zachowaniem 24-godzinnej przerwy. Grzyby duszone i w sosie własnym - trzykrotnie po 30 minut również z przerwami dobowymi;
  • konfitury i syropy owocowe, czyli przetwory o dużej zawartości cukru, nie wymagają pasteryzacji. Słoiki lub butelki z gorącymi przetworami należy natomiast odpowietrzyć. W tym celu trzeba odwrócić je do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia;

Zobacz:

Ogórki kiszone - 5 patentów, dzięki którym zawsze wychodzą ->>

Przetwory z czereśni - 4 najłatwiejsze przepisy ->>

Dżem wiśniowy na 3 przepyszne sposoby. Wypróbuj wersję bez cukru! ->>

3 pomysły na przetwory z malin ->>

3 łatwe przetwory z czarnych jagód ->>