Dobra lektura wcale nie musi być romansem lub thillerem! Może być to książka o jedzeniu lub o gotowaniu. Wybrane przez nas lektury otwierają przed czytelnikiem kulinarne drzwi. Jeżeli nie jesteś fanką gotowania, możesz sięgnąć po książki, które uczą lepszej i zdrowszej relacji z jedzeniem. Sprawdź nasze propozycje!

Naturalnie dla zdrowia Agnieszka Cegielska

Droga do zdrowia – przejdź ją z Agnieszką Cegielską i z jej rozmówcami

Wielu z nas myśli, że droga do zdrowia jest długa i niełatwa. Jednak często okazuje się, że może być zdecydowanie krótsza i prostsza. W książce "Naturalnie dla zdrowia" Agnieszka Cegielska postanowiła porozmawiać ze specjalistami, którzy zajmują się zdrowiem. Jak bardzo mogą pomóc nam odpowiednia dieta, osteopatia, terapia krzyżowo-czaszkowa, chiropraktyka, hirudoterapia i wiele innych terapii? Co możemy zrobić, aby w naturalny sposób wesprzeć naszą odporność i jak robią to ci, którzy na co dzień pomagają innym? Co zrobić, aby uwolnić z organizmu nagromadzony latami stres i pokochać niedoskonałości swojego ciała? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w najnowszej książce znanej i cenionej propagatorki zdrowego stylu życia, Agnieszki Cegielskiej.

"Naturalnie dla zdrowia" to twoja recepta na zdrowe życie.

Dziewczyny z wypiekami Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat

Dziewczyny z wypiekami sprawią, że Twój świat będzie wyjątkowo słodki.

Książka to zbiór sprawdzonych receptur. Znajdziecie w niej wszystkie przepisy, które Sugar Lady i Candy Gold używały podczas wykonywania tortów do programu Dziewczyny z wypiekami  m.in. dla Martyny Wojciechowskiej, Izabeli Janachowskiej i Doroty Szelągowskiej.

Oprócz nich ‒ 50 przepisów na różne okazje: Wielkanoc,  Boże Narodzenie, urodziny i  rodzinne spotkania, a także propozycje na candy bar, które zachwycą zarówno dzieci jak i dorosłych.

Pistacjowe trufle z kardamonem, tort piernikowy z curdem pomarańczowym i kremem marcepanowym, orzechowo-czekoladowe cake pops miętowo-bazyliowe miniserniczki z sosem z leśnych owoców i crème de cassis, bezowe róże z kremem pistacjowym i wodą różaną czy żakardowy tort z kremem orzechowo-kajmakowym to tylko niektóre z rozpływających się w ustach słodkości.

Agata i Małgosia uwielbiają słodkie wyzwania. Z pasją przygotowują przysmaki na wszelkie okazje i nikt nie potrafi oprzeć się ich propozycjom.  

Którekolwiek przepisy z książki Dziewczyny z wypiekami wybierzesz, smakołyki, które przygotujesz, oczarują wszystkich doskonałym smakiem.

Emocje na talerzu Elżbieta Lange

Dlaczego głodne są twoje emocje, a nie żołądek?

Warto przyjrzeć się bliżej naszej relacji z jedzeniem. Czy jest ono jedynie paliwem, czy gości w naszym życiu zdecydowanie częściej, niż to potrzebne?

Odpowiedzmy sobie na pytania:

• Czy gdy dopada nas smutek, zamiast z kimś porozmawiać, sięgamy po czekoladę?

• Czy sukcesu nie nagradzamy na przykład wystawną kolacją?

• Jakim przysmakiem próbujemy zrekompensować sobie strach i samotność i czy na pewno po nim czujemy się lepiej?

Powinno się jeść, by żyć, a nie żyć, by jeść. Pora umieścić siebie wyżej na liście priorytetów, nie zagłuszać bólu jedzeniem. Nie bać się go poczuć, w końcu każda emocja jest po coś. Dajmy sobie uwagę, troskę i czułość zamiast kolejnego ciastka. I co najważniejsze, nauczmy się wyrażać nasze emocje, zamiast je zajadać.

Ta książka ci w tym pomoże!

Soki i koktajle w minutę Agata Ziemnicka

Soki i koktajle w minutę autorstwa Agaty Ziemnickiej to odpowiedź na codzienne potrzeby naszego ciała. W dodatku odpowiedzią pyszną i niezwykle prostą – w ciągu zaledwie 1 minuty, możemy przygotować napój będący prawdziwą skarbnicą składników odżywczych, mikro- i makroelementów, witamin, minerałów, antyoksydantów i enzymów.

Autorka rozpoczęła swoją przygodę z miksowaniem od koktajli śniadaniowych i zup kremów, miała bowiem małe dzieci i mało czasu. Jednak miksowanie i wyciskanie, komponowanie nowych smaków okazało się baaardzo wciągające. Powstawały coraz to nowe koktajle, soki, zdrowe szoty, a także śniadaniowe misy mocy.

Miłość do soków i koktajli jest naprawdę zaraźliwa, więc możliwe, że od dziś wyciskanie i miksowanie będzie też codziennością w Twoim domu. A co za tym idzie – poczujesz jak przybywa Ci siły spokoju i zdrowia, a Twoja cera staje się gładka i promienna.

Flexitarianizm Kinga Paruzel

Flexitarianizm został okrzyknięty jedną z najzdrowszych i najłatwiejszych diet na świecie. Udaje się każdemu, bo staje się stylem życia. Sprawia, że wyglądasz i czujesz się lepiej, a dodatkowo dbasz o naszą planetę. Tutaj nie ma reżimu, a jest mnóstwo smaku i dowolności. Elastyczne podejście do żywienia faworyzuje warzywa i owoce, a minimalizuje spożycie mięsa.

W tej książce znajdziesz ponad 126 przepisów diety flexitariańskiej podzielone tak, abyś przez kolejne 21 dni mógł jeść i pić różnorodne śniadania, pyszne obiady, kuszące fit słodkości, wyjątkowe kolacje czy nietuzinkowe napoje.

Po tym czasie wykształcisz  u siebie nowy, zdrowy sposób odżywiania i przyczynisz się do ratowania naszej Matki Ziemi.

Ponadto do każdego przepisu dodano wartość kaloryczną, a z poradnika dowiesz się jak przechowywać produkty spożywcze i jakich tłuszczy używać.