Umieszczanie potraw w niewłaściwych miejscach

Kto z nas nie podchodzi do lodówki i nie wrzuca jedzenia na przypadkową półkę, na której akurat jest miejsce? Niewiele z nas skupia się na ułożeniu produktów w lodówce, co naprawdę może pomóc przedłużyć świeżość przechowywanych produktów. Wystarczy postępować zgodnie z prostymi zasadami:

  • górna półka - trzymaj na niej jedzenie niewymagające gotowania, takie jak resztki jedzenia z obiadu,
  • środkowa półka - połóż na niej produkty mleczne: ser, mleko, jogurt, masło, 
  • dolna półka - to miejsce na surowe ryby i mięso.
  • szuflady - w pojemnikach na samym dole trzymaj wszystkie warzywa, owoce, zioła i sałaty.
  • półki na drzwiach - jest na nich najcieplej w całej lodówce, dlatego układaj na nich rzeczy, które same w sobie są odporne na psucie, takie jak dżemy, musztarda, soki owocowe.

Więcej na ten temat przeczytasz w artykule o najważniejszych rzeczach, które musisz wiedzieć o porządku w lodówce!

Za rzadkie czyszczenie lodówki

Bardzo ważne w poprawnym korzystaniu z lodówki jest to, by była naprawdę czysta. Sprzątanie półek w lodówce powinno się organizować raz w tygodniu, a gruntowne mycie całej jej powierzchni - raz na miesiąc. Nie dopuszczajmy także do żadnych wycieków, ani skraplań - staraj się wycierać je na bieżąco. Regularne porządki w lodówce pozwolą wyeliminować niechciane bakterie oraz nieprzyjemne zapachy. 

Niezamykanie żywności w pudełkach

Pootwierane produkty, niezjedzony obiad - czy też zdarza ci się wsadzić jedzenie na talerzu do lodówki? Jeśli tak, powinnaś to zmienić. Zarówno resztki jedzenia, jak i otwarte opakowania, takie jak serki do smarowania, czy sery w pudełku powinny być całkowicie zamknięte w lodówce. Dzięki temu ograniczamy rozwój bakterii i nieprzyjemne mieszanki zapachów w lodówce. Mniej ekologicznym sposobem od chowania produktów do pudełek jest zawijanie żywności w folię spożywczą. Sprawdź też, czego nie powinnaś trzymać w lodówce.

Nieodpowiednia temperatura w lodówce

Niektóre z naszych domowych chłodni mają często mylące wskaźniki temperatury, jak na przykład skala 1-5. Manewrujemy między poziomami szukając optymalnej temperatury dla jedzenia. Idealnym poziomem chłodu w lodówce jest przedział między 3 a 5 stopniami Celsjusza. Wyższe temperatury przyspieszają namnażanie się bakterii, natomiast niższe często doprowadzają do przemrażania się produktów w lodówce. Niektóre produkty warto od razu zamrozić. O tym, jak długo można można przechowywać jedzenie w zamrażarce przeczytasz tutaj

Niemycie rąk przed i po korzystaniu z lodówki

Zdrowy rozsądek podpowiada, że przecież nie możesz “zanieść” na rękach do lodówki żadnej bakterii. Zgadzamy się z tym prawie w każdym przypadku. Czasem jednak są sytuacje, że nasze dłonie, choćby w trakcie obróbki mięsa, czy ryby, są zanieczyszczone. Dlatego warto wyrobić sobie nawyk mycia rąk, gdy zamierzamy korzystać z lodówki - mając na uwadze jak najlepszą kondycję produktów wewnątrz. 

Lodówka to sprzęt, który każda z nas używa codziennie, dlatego tak ważne jest, by robić to w sposób najlepszy dla przechowywanych produktów. Te proste zasady na pewno podwyższą jakość żywności w twojej lodówce, a tobie dadzą pewność, że wszystko, co w niej trzymasz utrzymuje odpowiednią świeżość!