Tarta z łososiem, borowikami i brukselką

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli

Dzięki skutecznym produktom do zmywarki marki Somat, sprzątanie po przygotowaniu przepisów nie będzie żadnym problemem.

Nadzienie

  • 300 g filetu z łososia, pokrojonego w kostkę zamarynowanego w salsie z ostrej papryki, czosnku, oliwek,
  • ½ papryki czerwonej i ½ papryki żółtej pokrojonej w kostkę,
  • 10 ugotowanych brukselek,
  • kilka plastrów mrożonych borowików,
  • 2 łyżki startego ostrego sera żółtego,
  • 1 szklanka śmietany 30%,
  • sól
  • 1 łyżka salsy pomidorowej ostrej,
  • koperek

Przygotowanie:

1. Składniki ciasta szybko zagnieść, uformować kulę, chłodzić godzinę w lodówce. Następnie wylepić nim formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, podpiekać 20 minut. 2. Na ciasto wyłożyć łososia, brukselkę, papryki, posypać serem. 3. Śmietanę wymieszać z łyżką salsy i koperkiem, posolić. Zalać tartę. 4. Na wierzchu ułożyć borowiki. Piec w 180 stopniach, przez 20 minut. 5. Smacznego!


Doniczki z czekolady

składniki:

  • czekolada gorzka i mleczna
  • śmietana 30%
  • serek mascarpone 250 g
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania ciastek typu Oreo
  • listki mięty maliny
  • kubeczki jednorazowe

Sposób wykonania:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do miski, którą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Kubeczki (użyłam plastikowych ) napełniamy łyżeczką – malując ściany do połowy oraz spód. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia do lodówki. Po około 2 godzinach wyjmujemy, odcinamy i zdejmujemy delikatnie kubki. Wkładamy ponownie do lodówki (nie trzymajmy ich zbyt długo w dłoniach). Schłodzoną śmietankę i serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania puszystego kremu. Przekładamy porcje kremu do doniczek (w tym celu super przydatny może okazać się rękaw cukierniczy). Ciasteczka Oreo rozdzielamy na pół, zdejmujemy krem, a same ciastka rozkruszamy i posypujemy nimi wierzch doniczek- imitują ziemię . Ponownie wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roślinkami typu mięta i malinami


Ciasto biszkoptowe z kremem chałwowym oraz malinowy sorbet.

Czas wykonania: 1 godzina

Poziom wykonania: Średni

Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 90 g mąki

Składniki na sorbet:

  • 200g mrożonych malin
  • Banan
  • 60 g cukru pudru

Składniki na krem chałwy:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 240 g chałwy kakaowej
  • Reszta składników :
  • Świeże maliny
  • Kilka truskawek
  • Mielone orzechy laskowe
  • Listki mięty
  • Olej
  • Połowa pomarańczy

Wykonanie biszkoptu:

Jajka wbijamy do miski i miksujemy, aby delikatnie je połączyć. Dodajemy cukier i miksujemy przez około 12 min, aż masa będzie gładka i lśniąca. Dodajemy mąkę w kilku partiach, używając sitka i delikatnie mieszamy, aby połączyć masę jajeczną z mąką. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy i pieczemy przez 40 min w 170 stopniach. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy na 10 min do ostygnięcia.

Wykonanie kremu chałwowego: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Gdy tak się stanie, nadal miksując, dodajemy rozdrobnioną chałwę. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym i odstawiamy do lodówki na około 30 min.

Wykonanie sorbetu : Rozdrobnionego banana miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy zmrożone maliny, sok z połowy pomarańczy i miksujemy razem. Gotowy sorbet odkładamy do zamrażarki na 30 min. Deser składamy wedle uznania, podajemy z owocami, rozdrobnionymi orzechami laskowymi oraz listkami mięty


Aromatyczna, rozgrzewająca zupa

Gotuję 3h bulion warzywny:

  • opalona cebula,
  • 2 szt. marchwi,
  • 2 szt. pietruszki,
  • 0,5 szt. selera,
  • zielone liście pora,
  • kilka szt. suszonych grzybów,
  • łyżka drożdży nieaktywnych,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • gwiazdka anyżu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • zalewam 2 litrami wody.

Oddzielnie gotuję makaron ryżowy i fasolkę wg. przepisu na opakowaniu, grilluję kilka szt. pieczarek i plasterków tofu. W misce układam makaron, pieczarki, tofu, fasolkę, słupki marchewki. zalewam gorącym bulionem warzywnym, posypuję sezamem i płatkami chili


Miska szczęścia na zdrowe drugie śniadanie

Składniki:

  • garść mieszanki sałaty / rukoli / szpinaku
  • 3 łyżki serka grani
  • pomidor
  • ogórek
  • pół ząbka czosnku ( nie obowiązkowo ;) )
  • czerwona cebula ( plasterek dla smaku )
  • łyżka otrąb
  • dwie łyżki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • pieprz świeżo mielony
  • czarnuszka
  • Warzywa dobierz takie jakie masz ( ogórek kiszony – taki fajny kwaśny też się dobrze spisuje ) .

Na dno słoika ( jeśli zabieram do pracy ) / miski daję liście, potem serek, potem pokrojonego pomidora, ogórka. Do tego dodaję dla zdrowia bardzo drobno posiekany czosnek, cebulę w piórkach. Posypuję otrębami, orzechami i polewam olejem, doprawiam pieprzem . Na sam koniec całość posypuję ukochaną zdrową czarnuszką. Pyszna zdrowa i na drugie śniadanie akurat